Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокуратурата подхвана урана във водата в Хасково

[post-views]
РЗИ-Перник даде предписание за затваряне на детска градина

2-haskovo-vodaПрокуратурата се самосезира във връзка със случаите със съдържание на уран в питейната вода в редица места из страната. Ще бъдат извършени проверки, като резултатите от тях трябва да бъдат готови до 22 май. ВАП се е самосезирала по информацията в медиите, проверката трябва да бъде организирана от главния държавен здравен инспектор – Ангел Кунчев.
На 11 април стана ясно, че в питейната вода в Хасково има завишени нива на уран. След това се оказа, че за замърсената вода се знае от половин година, но населението не е било предупредени. Министерството на здравеопазването препоръча водата в града да не се използва за пиене и за готвене.
Прокуратурата в Хасково образува наказателно производство за урана във водата, трима прокурори ръководят разследването по делото, което трябва да приключи в двумесечен срок. Установи се, че има завишени нива на уран и във водата в Първомай. Резултатът от пробите в Първомай ще стане ясен след месец. Там все още няма забрана за пиене от чешмите.
Междувременно минералът клиноптилолит, известен в разговорния език като зеолит, се оказва една от най-търсените стоки от хасковлии. От седмица е ясно, че в питейната вода на града близо половин година има превишени стойности на естествен уран и алфа лъчение.
Опашки са се извили в кърджалийското село Бели пласт, където е най-голямото естествено находище на минерала, съобщиха очеведци. Зеолитът е известен стова, че поглъща всякакви химикали и лоши миризми. В няколко хасковски магазина за природолечение опаковки от 100 грама се търгуват на цена от 5-6 лева. Количеството е достатъчно за обработката на туба от 10 литра в продължение на месец. Минералът трябва да преседи във водата 8-12 часа. След това тя става мощен диоретик, който чисти всякакви токсини от организма, включително и тежки и радиоактивни метали.
Преди да се изсипе във водата за пиене кристалите от зеолит трябва задалжително да минат термична обработка. Половин час във фурна или 15 минути в микровълнова печка е достатъчно за да се убият евентуалните бактерии по ценните камъчета.
В находището в село Бели пласт за 10-12 лева може да се купи цял килограм от минерала. Зеолитът се счита за най-ефикасното естествено средство за поглъщане на радиация. По време на чернобилската авария през 1986 г. от находището в Бели пласт са се товарили за СССР цели влакови композиции, твърдят местните хора. Именно с този минерал е чистен през годините теренът около авариралата атомна централа.
Освен със зеолит хасковлии се чистят от урана във вода и със всевъзможни водорасли и отвари. От магазините за природолечение предупреждават, че заради истерията с урана във водата много хора могат да станат жертви на измами от всевъзможни шарлатани.
Въпреки изключените помпени станции Хасково все още не е минал на воден режим. Причината е че в резовоарите за питейна вода има количество за още няколко дни. В училищата, старческия дом и другите социлни заведения ежедневно се достяват хилади бутилки с минарлна вода. Разходите за тях се поемат от резервните фондове на общината.

Най-ново

Единична публикация

Избрани