Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четирима генерали в новия парламент

[post-views]
Четирима генерали в новия парламент

4-parlamentРитуалът на тържественото първо заседание на 44-я парламент откри доайенът сред депутатите – Тома Томов, докато по-младият Стефан Данаилов слушаше  пламенното му слово от първите места на пленарната зала. Присъстваха президентът и вицепрезидентът на Република България Румен Радев и Илиана Йотова, служебният премиер Огнян Герджиков с цялото правителство, магистрати, дипломати, както и Негово Преосвещенство патриарх Неофит. Лидерът на най-голямата парламентарна група Бойко Борисов целуна ръка на партиарха. В кратката си силно публицистична реч популярният журналист призова депутатите да бъдат на нивото и отговорността на първите български народни избраници, описани от Захари Стоянов. Присъстващите 236 от всички 240 избрани депутати положиха клетва. След националния химн и този на ЕС стартираха очакваните изявления на парламентарните групи. Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ влиза в 44-то НС със заявка за извършване на съдебна реформа и за пълен мандат, но не на всяка цена.
Сред приоритетите са образованието, здравеопазването и националната сигурност, както и изборното законодателство във връзка с резултатите от референдума. Залага се коалиционната формула с „Обединени патриоти“ да доведе до политическо съгласие по националните приоритети и до реални решения за развитието на България. Но няма да допускят крайни национализми във властта, заяви лидерът на парламентарната група. 
Корнелия Нинова обеща БСП да работи с управляващите по две теми, които са национален приоритет-българското председателство на ЕС и демографската политика. Но заяви, че социалистите ще са опозиция в парламента и алтернатива на ГЕРБ. БСП ще настоява за развитие на малкия и среден бизнес и защита на българското земеделие., за инвестиции в култура, наука и духовност и ще подкрепи управляващите за скок на учителските заплати. С готови законопроекти ще влязат в битка за политика по доходите и срещу бедността, за индексиране на всички пенсии спрямо доходите от 2013-а, което ще струва 800 млн.лв.  Замразяване на депутатските заплати предложи лидерът на социалистите. И да се подсигурят системите на МВР и отбраната. Нинова очерта и два ключови въпроса във външнополитически план-гарантиране на суверенитета и националната сигурност и бъдещето на България в обединен и силен ЕС.
4-parlamenttОт името на бъдещите коалиционни партньори в управлението на ГЕРБ „Обединени патриоти“ Валери Симеонов призова за възраждане на българската икономика и отпадане на намаляване на регулациите за бизнеса до нивото на тези в ЕС, за въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие за администрацията и ново антимонополно законодателство и независима енергетика. Както и страната ни да не бъде въвличана в сценарии на остро противопоставяне. Не бива да се допускат незаконно пребиваващи бежанци, а незаконно влезлите да бъдат депортирани. Патриотите предлагат и НС да изслушва тримесечни доклади на Главния прокурор и шефовете на двете върховни съдилища. Партиите от патриотичната коалиция заявяват, че са за България в Шенген и за силно сътрудничество с ЕС и НАТО предвид интересите на трети страни в региона. И застават зад обща европейска политика  в областта на сигурността, отбраната и защитата на границите.
Религията може да стане средство за постигане на мир, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и призова България да върви към мнозинство на основата на общи ценности-срещу омразата и разделението. Стратегията на ДПС се нарича „обединителен патриотизъм“. Той декларира, че партията му застава зад политика срещу бедността, демографската криза и крайните национализми. 
За повече прагматизъм, за проспериращ бизнес и просперираща българска държава призова лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.
Всички парламентарни групи застанаха зад идеята за обединена, силна и просперираща Европа както и за стабилност в страната. Председателят на парламента като „пръв между равни“, икономистът  Димитър Главчев беше избран със 157 гласа. Негови заместници ще са Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), Явор Нотев (ОП), д-р Нигяр Джафер (ДПС) и Веселин Марешки („Воля“).  
С изслушване на вицепремиера Деница Златева за приоритетите на българското председателство и с парламентарен контрол по темата за качеството на водата в Хасково днес започва работата си 44-о НС. Очаквасе българското председателство на Съвета на Европа (януари-юни`2018-а) да осигури спокоен хоризонт за работа на 44-то НС поне за година и половина.

boyko_borisovБойко Борисов: Залогът ни е държавата

Да тръгнем с разум, търпение и воля пожела Бойко Борисов в кулоарите преди първото заседание на НС. И изрази надежда „всички да сме си взели поуки-и от слабостите, и от успехите. „Имаме в момента ситуация в света, която е най-меко казано тревожна. И трябва да бъдем умна нация, да се консолидираме, да направим всеки какъвто компромис трябва. Ние сме много важни за Европа като външна граница. Ако сме истински политици, а не само в претенциите си, можем да направим много добрини за България в тази ситуация, защото Европа я е страх от Турция, а ние сме на границата. Може да бъдем не само мост, но и стабилизиращият фактор на Балканите“. Той добави: „Няма значение кой е президент, премиер, за народа да го направим-поне аз ще се опитам. Да не си играем със съдбините на хората-аз няма да го направя“.  Надеждата му е в добрия екип на ГЕРБ и стабилизираната опозиция, чиито добри предложения е готов да приеме. И предупреди: „Някои са много възторжени и смели. Залогът ни е държавата. Разум, търпение и воля. Аз винаги съм бил балансиран, ако не ме дърпат за опашката“. И уточни, че с президента Румен Радев поддържа „смислен контакт“.

4-parl-karakachanovСъстав

Едва 27 юристи ще има в това НС. Но за сметка на това ще има 4 генерали. От БСП влиза бригаден генерал Кольо Милев, бивш командир на 61 Стрямска механизирана бригада – танковата бригада в Карлово и бивш кмет на Сливен. От ДПС-бившият шеф на отбраната ген. Симеон Симеонов. В ГЕРБ са висшият морски офицер вицеадмирал Пламен Манушев и също бивш шеф ВВС и на отбраната ген. Константин Попов.
Пет партии влизат в това НС. Най-голямата парламентарна група е на ГЕРБ, която наброява 95 народни представители. „БСП за България“ е втора по големина с 80 депутати, следвана от „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“ с 27, ДПС – 26 и „Воля“ – 12. Но още в първия ден ДПС изключи от състава си депутат, заради принципа си, че листите не бива да се пренареждат с преференции. Така парламентът имаи първия си независим депутат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани