Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Артилерийският юмрук удря безпощадно

[post-views]
На полигон „Корен“: 4-ти Aртилерийски полк тренира стрeлба и управление на огъня

raketi_koren-1024x589Пълен синхрон в действията демонстрираха артилеристите от Сухопътните войски в неотдавнашното обучение на учебния полигон „Корен”. Не ги стресна дори присъствието на гостите по време на ВИП-деня. 
Военнослужещите координирано и неотклонно изпълняваха учебните задачи. Единните им действия оформиха истински артилерийски юмрук, който  се стоварваше с безпощадна точност по набелязаните цели на полигона.
Всяка година правим такива учения, но този път форматът беше малко по-различен, сподели командирът на 4-и артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев след като над полигона отзвуча ехото от последните гърмежи. Асеновградското формирование беше основният участник в артилерийския екшън на „Корен”. 
„Аз като командир на полка всяка година в края на март – началото на април, провеждам учение с целия личен състав. Но тази година в обучението се включиха и самоходните дивизиони на механизираните бригади. Тренираха се въпроси по координиране на огневата поддръжка на артилерията на целия сухопътен компонент”, обясни полковник Мишев.
10-MISHEVПо думите му, веднага след учението, когато воините се приберат в пункта за постоянна дислокация на полка, предстои обслужване на въоръжението и техниката и привеждането й в състояние за работа в летни условия. Не са малко и тренировъчните прояви, в които ще се включат асеновградските артилеристи до края на годината. 
През юли предстои полeво лагерно обучение с 4-и дивизион на полка, който сега не участваше в обучението на „Корен”. За периода октомври-ноември е планирано командно-щабно учение с щаба на полка.
През октомври ще има компютърно подпомагано командно-щабно учение с единия от дивизионите на НВУК „Чаралица”, каза полковник Мишев. Така че задачите ни са доста, а освен това предстои участие в охраната на държавната граница до началото на юни, заяви командирът на полка.
Той не спести и похвалите си за представянето на своите подчинени и на всички участници. „Оценката ми за учението е изключително висока. Личният състав положи доста старание и усилия за развиване на нови способности и поддържане на старите. Времето беше променливо, военнослужещите действаха при различни метеорологични условия”, каза полковник Мишев. Така че моята оценка е изключително положителна, на първо четене, допълни той. И уточни: „Разборите ще ги направим по-късно”.

Канонада над суша и вода

10-BELISHEVВсяка учебна година се поставя конкретна задача, като за 2017-а тя е отбрана на широка водна преграда. Това поясни подполковник Стоичко Белишки, който е командир на първи артилерийски дивизион от 4-и артилерийски полк. Според него, става дума за специфични бойни действия и всички усилия на воините са насочени към решаването на тези специфични задачи. 
В рамката на подготовката на „Корен” всичко това като обем от дейности беше изпълнено успешно, като са постигнати отлични резултати, изтъкна подполковник Белишки. По думите му, в хода на обучението на полигона дивизионът е доказал, че е сглобен и е в състояние да изпълнява всякакви задачи, поставени от старшия щаб.
Въпреки отличните резулати обаче, съществуват проблеми с кадровото окомплектоване. „Болният въпрос за всяко формирование е това, че с всеки изминал ден, буквално казано, личният състав намалява, поради различни причини. Основно – лични, не толкова свързани с професионалните. Личният състав започва да застарява, общо казано. И в резултат на това се стига до момент, в който хората трябва да вземат житейски решения, и една част от тях смятат, че сега е моментът да се разделят със строя”, обяснява командирът. „Отливът е огромен, бих казал, в рамките на моето формирование. Това е тенденция за всички останали, смятам. Така че, проблемът е голям”, категоричен е подполковник Белишки.
И продължава: „Смятам, че старшата инстанция е наясно с проблема. Наскоро проведохме успешно конкурс за приемане на нови войници и всички места бяха заети”. В момента новите попълнения били на обучение в учебния център в Плевен, след което ще завършат етапа на подготовката си. Надяваме се поне в малък обем да попълнят това, което в момента изпитваме като недостиг, заявява подполковник Белишки.
Що се отнася до въоръжението и техниката, „те са нещо, което е трудно постижимо като модернизация”, смята командирът. Той допълва, че в областта на комуникационно-информационните средства военнослужещите се опитват да достигнат нивото на самоходните дивизиони. „Разработена е отделна система, която управлява огъня на дивизиона, а това спомага за намаляване на времето за изпълнение на задачите. При една сглобеност на разчетите се вижда, че резултатите и като точност, и като време са отлични. Смятам, че едното до някаква степен компенсира другото”, обяснява подполковник Белишки. Така или иначе, нещата с техниката няма как да ги променим, за това ще се погрижат нашите началници, надявам се – в съвсем скоро време, обобщава той.

Антени край дулата

Привличането на свързочни подразделения в ученията на артилеристите ще повиши ефективността на стрелбата. Това стана ясно по време на ВИП-деня на обучението на „Корен”. 
При представянето на Тактическия оперативен център (ТОЦ) на 4-и артилерийски полк, началник-щабът на полка и директор на ТОЦ подполковник Кирил Байлов сподели, че между пренасянето на информацията между отделенията в центъра става по електронен път, които спомага за по-бързото целеразпределение между изпълнителите.
„Единствeно като недостатък бихме посочили, че не може програмният продукт да се предава автоматично по електронен път до изпълнителите. И се налага да се предават речево чрез щатните свързочни средства”, обясни офицерът.
Отговорът, който съдържа решението на проблема, не закъсня. „Независимо кой ще е министър на отбраната  есента, в частта, свързана с преноса на данните, нашата обща задача е заедно с артилерийските поразделения да участват и свързочни подразделения на Българската армия”, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев след края на учението. По думите му така ще се направи стиковка между възможностите на комуникационно-информационната система и на артилерията, за да може управлението на огъня да стане още по-добро, при това – по автоматизиран път.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани