Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преломен момент за войската

[post-views]
Преломен момент за войската

7-va-cialata-bandaВъоръжените сили на Република България се намират в преломен момент от своето развитие, заяви президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев по време на честването на 105-годишнинатана Военната академия „Георги Ст. Раковски” вчера. 
На тържеството в най-старата ни военна Алма Матер присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, генерали, адмирали, офицери, народни представители, патриарх Неофит, ректори на висши училища, ветерани, военни аташета. В началото на празничната проява в храма „Св. Архангели” беше отслужена литургия. Президентът Радев положи венец пред паметника на патрона на академията Георги Раковски, след което честването продължи в зала „Тържествена” на ВА.
„В резултат на политическа недалновидност, на дълги години на системно недофинансиране и кампанийност, последният отчет на МО за състоянието на отбраната и ВС е ясен и безпристрастен. Вие знаете много добре какво се констатира там – че ВС са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта суверенитета и територалната цялост на страната в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС”, изтъкна в словото си президентът Радев.
Причините са до болка познати – липса на съвременна техника и оборудване, липса на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав, изтъкна държавният глава. Той посочи, че държавното ръководство предприема мерки за преодоляване на тези негативни тенденции. „Вече са приети важни проекти за инвестиционни разходи и е гарантирано тяхното финансиране. Още повече, като членове на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2 процента разходи за отбрана от брутния вътрешен продукт, 20 процента от които – за инвестиции”, посочи президентът.
7-va-zalaТой посочи, че ВА „Г. Ст. Раковски” е нашето най-старо висше военно училище и фундамент на българското военно образование и наука. „През тези 105 години славна история Военната академия устоя на всички исторически превратности за да се развие в един съвременен център за военна наука и образование, генератор на идеи, и нещо много важно – спойващо звено между Българската армия и българското общество, с множеството актуални програми за подготовка на управленски състав в държавната ни администрация”, изтъкна държавният глава.
Като човек, емоционално и професионално свързан с ВА „Г. Ст. Раковски” като неин възпитаник и докторант, за мен е огромна чест и удоволствие да поздравя всички вас – преподавателите, слушателите, студентите, административния и обслужващ състав, всички випускници, всички ветерани на ВА, с настоящия забележителен празник – 105-годишнината на ВА, кза президентът.
Той заяви, че най-ценният капитал на ВА е нейният преподавателски състав, който посвещава обучаваните в тайните на науката на управлението и на изкуството на лидерството. По думите му предизвикателство е в днешно време да се гради военно дело, да се развива военна наука в условията на остър дефицит на финансови средства, на динамична среда за сигурност на качествено нови рискове и заплахи.
Държавният глава се обърна и към всички, които се обучават в академията, като посочи, че в следващите години те трябва да превърнат наученото в нея в бойни способности. Аз съм дълбоко убеден, че ще положите максимални усилия да оползотворите огромните възможности, които предоставя ВА, за да бъдете тези утрешни командири и лидери, от които България има нужда, обобщи президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

7-va-radev-grudiАкадемията гради елит и държавност

В своята вековна история Военната академия има своя принос не само за създаването на българския офицерски корпус и военнен елит, но и за изграждането на съвременната българска държавност, за възпитанието на поколения българи в духа на националните идеали и европейските ценности. Това каза в празничното си слово началникът на ВА „Г. Ст. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов. По време на тържеството той получи от държавния глава почетен знак на президента и от своя страна връчи на Румен Радев грамота, почетен знак и книга за 105-годишнината на академията. По време на тържествоото беше прожектиран филм за годишнината, създаден от Информационния център на МО.
Във ВА са придобили своите знания и благодарение на тях са достигнали върхове в своята кариера редица министри на отбраната, а президентът и върховен главнокомандващ на ВС и министърът на отбраната, които са сред нас, са възпитаници на Военната академия, изтъкна генерал-майор Ангелов. По думите му днес обща цел е да се утвърждава ролята на академията като водеща национална институция във висшето образование, квалификацията, научните и научноприложните изследвания в областта на националната сигурност, стратегическото ръководство на отбраната и оперативното командване на ВС.
В момента обучението в най-старата ни военна Алма Матер се извършва по 15 магистърски програми. Има и 11 акредитирани научни специалности за обучение на доктранти. През учебната 2016-2017 г. академията отвори врати за над 1900 обучавани – офицери, студенти, докторанти и специализанти, каза генерал-майор Ангелов. Той посочи, че академията се е утвърдила като авторитетен български център за формиране на бъдещи военни и граждански лидери в областта на сигурността и отбраната. Тази година се откриват нови магистърски програми. Увеличил се е броят на чужденците, получили знания в академията. Досега са обучени повече от 70 представители на САЩ, Германия, Франция, Китай, Азербайджан, Хърватия, Грузия, Виетнам, както и на много балкански страни.
Всичко това ни прави горди, че успяваме да следваме идеите и заветите на създателите на академията. И в същото време ни дава увереност за бъдещо развитие, изтъкна генерал-майор Ангелов.

voenna akademiq parkМарш, марш, с генерала наш…

Някогашният български химн „Шуми Марица” с неговия припев „Марш, марш, с генерала наш…”, безсмъртните „Добруджански край”, „Един завет” и други велики български маршове бяха представени във филм, прожектиран във ВА „Г. Ст. Раковски”. Сценаристи са Красимир Узунов и проф. Любомир Халачев. Сред присъстващите в зала „Тържествена” бяха заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, началникът на ВА „Г. Ст. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, директорът на Служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов. Тук бе и президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.
Във филма „Бойните маршове на България” се проследява историята на най-великите песни, превърнали се в музикални емблеми на българските победи по бойните полета на войните за национално освобождение и обединение. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани