Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доклад на френското разузнаване обвини президента Асад за химическата атака в Сирия

[post-views]
Доклад на френското разузнаване обвини президента Асад за химическата атака в Сирия

655-402-zhan-mark-ero

Френското разузнаване оповести официалния доклад от разследването на химическата атака в сирийския град Хан Шейхун. Според документа правителствените сили на президента Башар Ал Асад са извършили атаката с токсичния газ зарин на 4 април.
Френският външен министър Жан-Марк Аро представи доклада на разузнаването, който категорично потвърждава употребата на бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие и посочва метода на синтезирането му.

Жан-Марк Аро – външен министър на Франция:

„Знаем от достоверен източник, че използваният газ зарин е бил произведен по метода на сирийските лаборатории. Този метод е присъщ за режима и ни позволява да определим чия е отговорността за атаката. Пазим проби от предишни атаки и направихме съпоставка.”

Според ООН, най-малко 87 са жертвите на атаката в провинция Идлиб, като повечето от тях са деца. Вашингтон и сирийската опозиция веднага посочиха правителствените сили за извършители, докато Москва и режимът в Дамаск определиха обвиненията като инсинуации и отхвърлиха каквато и да е вина.
В отговор на нападението, САЩ изстреляха 59 ракети Томахоук срещу военновъздушна база в провинция Хомс, откъдето се счита, че са излетели самолетите със зарин.

Най-ново

Единична публикация

Избрани