Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протести в Южна Корея срещу разполагането на американско ПРО

[post-views]
Протести в Южна Корея срещу разполагането на американско ПРО

Deployment of THAAD equipmentНови измерения на напрежението на Корейския полуостров. Хиляди протестираха в Южна Корея срещу разполагането на елементи от американската противоракетна система ТААД в страната. Разгръщането на щита е част от превантивните мерки на САЩ срещу Северна Корея и зачестилите опит с балистични ракети от режима в Пхенян.
Протестиращите се опитаха да блокират пътя на камионите с елементите на противоракетната система ТААД, които ще бъдат развърнати на около 250 км от столицата Сеул. Независимо, че щитът трябва да обезпечи сигурността на Южна Корея много хора в страната смятат, че разполагането му допълнително ще усложни и без това напрегната ситуация на полуострова. Бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изрази притесненията си, че светът върви към ядрената война.

Бан Ки Мун – бивш генерален секретар на ООН:

„Ситуацията на Корейския полуостров е алармираща. От Корейската война напрежението на полуострова никога не е било толкова високо.

Опасенията на Бан идват на фона на все по-разгорещената размяна на заплахи между Северна Корея и САЩ. Пхенян се закани на Вашингтон, че всяка провокацията ще доведе до термоядрена война.  До няколко дни на Корейския полуостров ще пристигне американска бойната група от кораби, начело със самолетоносача Карл Винсън. Флотилията ще подсили ядрената подводница „Мичъгън”, която вчера пристигна в района. Струпването на военна техника е ясен сигнал, че САЩ са твърдо решени да не допуснат  Северна Корея да разработи оръжия за масово унищожение.
В отговор Пхенян отбеляза 85-годишната от създаването на военните си сили най-мащабни военни учения с бойни муниции, провеждани някога.
Междувременно Китай пусна във вода първия си самолетоносач собствено производство и демонстрира, че смята да утвърди позицията си на военна сила в района на Южно Китайско море и Азия като цяло.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани