Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зелена светлина за „Грипен”?

[post-views]
Зелена светлина  за „Грипен”?

3-gripenСлужебното правителство реши, че най-изгодно за България ще бъде да закупи нови изтребители „Грипен” на шведската компания Сааб, но остави преценката на редовния кабинет. Това съобщи БНТ. 
Окончателното одобрение на сделката трябва да бъде извършено от парламента, тъй като проектът е на стойност над 100 млн. лв. Инвестиционният проект за нов боен самолет възлиза на 1,5 млрд. лв.
По информация на БНР, правителството е взело своето решение, след като е бил разгледан протоколът на специалната комисия към Министерството на отбраната, в който на първо място била класирана Швеция, на второ – Португалия, а на трето – Италия. Швеция предлага на страната ни нови изтребители „Грипен”. Португалската оферта е за употребявани американски Ф-16. Италианското предложение е също за употребявани изтребители – „Юрофайтър”.
БНР цитира вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев, според когото „дали ще се преговаря с трите класирани държави или само с първата, ще решава следващото правителство”. По думите на министър-председателя Огнян Герджиков няма нищо предрешено. Създава се междуведомствена работна група, която ще оцени офертите, съобщи още БНР. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани