Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трескава подготовка за мегаучението

[post-views]
Трескава подготовка за мегаучението

4-saber-gТрескава подготовка за най-голямото учение на НАТО за годината – „Saber Guardian 17” протича тези дни на територията на ВА „Г. Ст. Раковски”. Военната ни Алма Матер e буквално превзета от стотици военнослужещи от различни държави. Те участват в заключителната планираща конференция за подготовката на „Saber Guardian 17”, което е многонационално учение с висока видимост.
Разноезичният воински мравуняк, съставен от хора с разнообразни камуфлажни униформи, пълзи по залите, стълбищата и учебните помещения, а периодично запълва до откат и съвсем не малката зала „Тържествена”. Но зад привидната суматоха цари строг ред, работа по график и колегиалност. В действията на всички се усеща отборният дух, екипността и обединението на усилията в името на общо дело.
А целта е една – възможно най-добро представяне на „Saber Guardian 17” през лятото. Конференцията се провежда под общото ръководство и организация на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и, от българска страна – Съвместното командване на силите (СКС). Сред участниците са представители от страните-домакини на учението – България, Румъния и Унгария, както и страните партньори.
Работата на форума, който протича на английски език, започна в понеделник. Пред участниците в зала „Тържествена” заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов изтъкна значението на учението за повишаване на отбранителните способности и координацията между участниците. Той посочи готовността на България като една от страните-домакини на проявата, да осигури необходимите условия за изпълнение на задачите на учението. Вицеадмирал Ефтимов подчерта ролята на планиращата конференция, която да даде идеи за успешното изпълнение на целите на „Saber Guardian 2017”. Приветствие към участниците отправи и заместник-командващият на СКС генерал-майор Тодор Дочев.
4-saber-guardianОчаква се в „Saber Guardian 17” да се включат над 25 000 военнослужещи от повече от 23 държави-членки и партньори на НАТО. След кратки брифинги участниците започнаха работата си, разпределени в 16 формации, наречени синдикати и разработващи основните направления от дейностите, свързани с предстоящото мега-учение.
„Saber Guardian 17” е съвкупност от поредица от учения. Особено интензивни ще са дейностите на наша територия.
Предвижда се в рамките на „Saber Guardian 17” в България да се състои серия от учения с щабове и формирования от въоръжените ни сили, съвместно с формирования от страни-членки на НАТО и страни-партньори. Това са компютърно-подпомагано командно щабно учение „Dacian Guardian 17” на учебен полигон „Ново село” и учения с войски и сили за реално действие на местността – „Peace Sentinel 17”, „Eagle Sentinel 17”, „Black Swan 17”, „Swift Response 17”, „Thracian Star”, „Breeze 17”, „Shabla 17”/„Tobruq Legacy 17”.

Академията предоставя помещенията

Домакин на конференцията е СКС, а Военната академия само предоставя помещенията за провеждането и организира храненето на личния състав, каза за в. „Българска армия” началникът на ВА „Г. Ст. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов. По думите му академията има нелеката задача да осигури възможност за работа на всички участници.
„Натоварването е доста голямо, понеже ВА няма обслужващ персонал. Затова трябва да се вземат хората, които имат други функции и изпълняват други задачи, да обслужват събитието. Но сигурно ще се справим, въпреки първоначалното напрежение. Смятам, че нещата ще се случат”, коментира генерал-майор Ангелов.
Сегашната конференция е най-големият форум, който се е провеждал във ВА през последните години. Но академията има опит с големи прояви, включително и международни. „Домакинствали сме много учения. Следващата година също предвиждаме международно учение – „Викинг 18”, което ще се състои тук, в симулационния център на ВА”, поясни генерал-майор Ангелов. „Искам да благодаря на колегите – на командващия на СКС, на командира на СВ, за това, че оказаха съдействие с личен състав относно храненето, защото с наличния кухненски персонал не можехме да се справим. Помогнаха с трима готвачи и около 10-ина човека обслужващ персонал за осигуряване на кафе-паузите”, каза началникът на ВА „Г. Ст. Раковски”.

4-dochev-saberМярка за гарантиране на сигурността

Учението „Saber Guardian 17” е планирано като засилена мярка за гарантиране на сигурността в широкото понятие Черноморски регион, коментира за в. „Българска армия” генерал-майор Тодор Дочев. По думите му „Saber Guardian 17” и сегашната планираща конференция са демонстрация на решителност и готовност, както и повишаване на военната сигурност на страните от Югоизточна Европа. Учението за нас е проверка на ефективността за планиране и провеждане на съюзническа операция на Въоръжените сили, каза заместник-командващият на СКС.
Реално учението се планира да се проведе от 20 юни до 22 юли 2017 г. и в него от българска страна участват всички видове ВС, включително и силите за специални операции. „Планиращата конференция във ВА „Г. Ст. Раковски” дава възможност да се повиши сглобеността на щабовете, системата за командване и контрол. „Saber Guardian 17” дава възможност за хармонизиране на обмена на команди и информация за хода на бойните действия. По същество планиращата конференця е част от процеса на интегрирането на способности”, изтъкна генерал-майор Дочев. Той допълни, че във форума в София се обхваща и процесът на планиране на съюзническа операция по член 5 от Вашингтонския договор, а именно – защита на територията или на територии на страни членки на НАТО.
По същество това е и една проверка на пригодността на националната инфраструктура за приемането на съюзнически сили, имам предвид пристанища, летища, гари, митници, места за почивка и маршрути за последващо придвижване, конвоиране, ескортиране и редица други чисто военни въпроси, обясни генерал-майор Дочев.
Той поясни, че „Saber Guardian 17” е учение с висока видимост, което показва, че НАТО иска да демонстрира, че не се готви за агресия. „На учението ще бъдат поканени повече невоенни гости, отколкото военни. Високата видимост означава висока прозрачност в разкриването на действията на войските и силите”, каза генерал-майор Дочев. „От друга страна тази висока видимост показва, че участващите страни демонстрират своята военно-политическа солидарност в подготовката и използването на собствените си войски. Тоест – те показват пълна съпричастност и споделяне на демократичните, либерални ценности на Алианса. Това трябва много добре да се осъзнае заради обществения отзвук на „Saber Guardian 17”, което е най-голямото учение на НАТО през последните години”, категоричен беше генерал-майор Дочев.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани