Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Силно военно присъствие в кабинета Борисов-3

[post-views]
Силно военно присъствие в кабинета Борисов-3

3-kabinet-borisov-3Ще положим усилия, старание и мъдрост, за да стане по-добро в България и да се избегне хаосът, заяви новият премиер Бойко Борисов в Гранитна зала на Министерския съвет. Там екипът на кабинета Борисов-3 прие управлението от служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Новият премиер оцени като честни предсрочните избори, които служебният кабинет организира. За трети път той ще оглави изпълнителната власт с изрично обявеното намерение за цял мандат. Това е разписано и в коалиционното споразумение между партия ГЕРБ и партньорите й от коалиция „Обединени патриоти“. По думите на Борисов българите се нуждаят от сигурност и доверие в държавните институции.  При пълен мандат премиерът ще надхвърли рекорда от 10-те премиерски години на Станко Тодоров при социалистическото управление.
Преди това в парламента беше гласуван съставът на новия кабинет. Като по учебник в предвидените 7 дни от връчването на мандата от президента Румен Радев за съставяне на кабинетБорисов беше готов с министрите си. Кабинет на партньорството и експертизата го нарече самият премиер, който заяви, че се стреми към стабилност. „За да гарантираме националния суверенитет, ще участваме в изготвянето на политиката за отбрана на Европейския съюз“, каза Борисов.
Със 134 гласа „за“ и 100 против народните представители гласуваха новия кабинет. Експертите очакват повече консервативност и по-малко реформи в неговите политики и го наричат „кабинет на научените уроци“. А заради крехкото мнозинство в парламента се очакват и плаващи мнозинства по определени политики. Експертите обясняват формата на коалиция с различния профил на българския национализъм, който определено не е антизападен или антиевроатлантически и прогнозират стабилност на управлението и изпълнен мандат.
Пълният мандат на правителството ще гарантира стабилността, заяви президентът Румен Радев, който присъства на церемонията по гласуването и полагането на клетва от новото правителство. На влизане в НС той добави, че се надява да има приемственост в областта на председателството на Съвета на ЕС, сигурността и външната политика.  
Силно е военното присъствие в новия кабинет-новият министър на вътрешните работи е Валентин Радев, бивш военен, полковник, бивш заместник-министър на отбраната и бивш заместник-председател на Комисията по отбрана в парламента. Другият е министърът на здравеопазването генерал-майор проф. д-р Николай Петров, бившият началник на ВМА и бивш служебен министър на здравеопазването в кабинета на Марин Райков.  Да припомним, че в края на предишното управление сигурността  и отбраната се превърнаха в приоритет на кабинета` Борисов-2.
А с встъпването в управлението на новия кабинет на Ларгото вече има двама генерали – на „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2, Борисов и Радев.
Дали постигнатите в кабинета баланси между коалиционните партньори ще се запазят и дали ще се избегнат подводните камъни зависи и от втория ешелон във властта от заместник-министри и от разпределението на парламентарните комисии. След овакантяването на поста от проф. Петров се очаква и името на новия началник на Военно-медицинска академия.
В кулоарите на парламента новият военен министър Красимир Каракачанов заяви: Когато говорим за сигурността на държавата и за  Българската армия, няма да допусна корупционна практика. Не можеш да крадеш от държавата, да крадеш от бедните, от армията. А охраната на българско-турската граница е въпрос на териториална цялост на страната. Той обеща да работи за връщането на наборната военна служба, като настоява в програмата да се запише и такава опция. И уточни, че „в програмата, която сме записали и беше представена, се говори за доброволна военна служба“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани