Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Венецуела на ръба на гражданска война – най-малко 100 души бяха ранени при последните сблъсъци

[post-views]
Венецуела остава в „окото на бурята“ – Европа постави ултиматум на Мадуро да свика нови избори

venecuelaНай-малко 100 души бяха ранени в Каракас при последните сблъсъци между опозиционни активисти и силите на венецуелската национална гвардия. Причина за поредната схватка стана решението на президента Николас Мадуро да свика събрание за промяна на Конституцията на страната.
Опозицията във Венецуела направи опит да бойкотира действията на президента Николас Мадуро. В отговор силите за сигурност разпръснаха протестиращите със сълзотворен газ. Лидерът на опозицията Енрике Каприлес, който обвинява президента за краха на националната икономика, също пострада при сблъсъците с органите на реда.

Енрике Каприлес – лидер на опозицията във Венецуела:

„Каня всички да формираме заедно фронт за защита на Конституцията. Всеки, който е гласувал за Чавес и днес е недоволен, всеки, който не вярва на правителството, всеки, който е съгласен, че страната се нуждае от промяна, е добре дошъл при нас, за да защитим Конституцията.“

Общо 37 души загинаха при продължаващите вече повече от месец протести в цяла Венецуела. Недоволството се увеличи след свикването на Народно събрание за промяна на основния закон. Опозицията отказа да участва в процедурата и обвини президента Мадуро в опит за измама. Наследникът на Уго Чавес от своя страна обвини противниците си, че готвят държавен преврат.

Най-ново

Единична публикация

Избрани