Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестна вълна в Аржентина заради намалени присъди за политически терор

[post-views]
Протестна вълна в Аржентина заради намалени присъди за политически терор

arjentina-protestХиляди граждани на столицата Буенос Айрес се обявиха срещу решение на Върховния съд, което съкращава присъдите на лица, престъпили човешките права по време на военната диктатура в страната.
Организираният от местни асоциации за човешките права протест мина под знака на белите кърпи в знак на почит към Майките от Пласа де Майо. През 1974 г. майките излизат на улицата, за  да дадат гласност, че близките им са изчезнали.
Гласът на народа беше чут и Конгресът единодушно прие, че постановлението на съда е неприложимо за насилници, извършили убийства, отвличания и други нарушения на човешките права по време на диктаторския режим през 80-те години. Президенът Маурисио Макри аплодира решението:

„Искам да поздравя Конгреса за скоростта, с която преодоля създадената от закона „2 за 1“ празнота в правото. Винаги съм бил против него, както и срещу всеки инструмент на безотговорността, особено що се отнася до престъпления срещу човечеството.“

Т.нар. закон „2 за 1“ е в сила до 2001 г. и дава възможност всеки излежан в затвора ден да се брои за два, когато предварителният арест на обвиняемия е продължил повече от 2 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани