Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Народ и армия единни за силна България

[post-views]
Народ и армия единни за силна България

12-13-GVARDEICI MARSH
Гвардията в тържествен марш пред първите мъже в държавата.
Нека Денят на храбростта продължава да споява народ и армия, защото нашата история е показала, че когато тази спойка е силна, и България е силна. С тези думи президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев се обърна към военнослужещите, участващи в 
Гергьовденския парад
на площад „Княз Александър Първи” в столицата. 
„Благодаря ви, че въпреки предизвикателствата на времето продължавате да отстоявате каузата България с висок професионализъм. Нека Св. Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница”, изтъкна държавният глава. 
В началото на церемонията той прие строя от командващия парада генерал-майор Цанко Стойков, който е командир на Военновъздушните сили. Президентът поздрави строените блокове от военнослужещи. 
Сред присъстващите на парада бяха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателят Бойко Борисов, патриарх Неофит, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, вицепремиери, министри, народни представители, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на политически партии, дипломати, генерали, адмирали, офицери, ветерани, военноинвалиди и воини от запаса и резерва.
12-13-ZARQ„Има дати в нашата история, 
които ни зареждат с вяра и  оптимизъм
и които изпълват сърцата ни с гордост. Такава е и датата 6 май – Ден на храбростта и празник на БА”, заяви Румен Радев. 
Президентът напомни, че в съзнанието на българския народ нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст, а подвизите на войската ни остават в народната памет като неразрушими опори на националната гордост. „Мирът през последните седем десетилетия се дължи и на българските офицери, сержанти и войници, които въпреки историческите превратности не се отклониха от своето призвание – да бъдат готови да бранят родината.
За жалост през последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили бяха системно подценявани. Затова днес БА е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите, с липса на достатъчно средства за ефективна бойна подготовка, с остаряло и недобре поддържано въоръжение”, сподели държавният глава.
Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности, изтъкна президентът Радев. Рязкото усложняване на геополитическата обстановка обаче и призивът на ръководството на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 процента от брутния вътрешен продукт за разходи за отбрана 
сложиха точка на тази абсурдна дилема,
допълни той.
По думите му 2016 г. е била повратна в отношението към въоръжените ни сили заради приетите от парламента проекти за модернизация и превъоръжаване. Парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин, изтъкна президентът.
Той посочи, че е необходимо усъвършенстване на системата от нормативни документи, която отдавна е неадекватна на съвременната среда за сигурност. Необходими са и ресурси за водене на пълноценна бойна подготовка, каза държавният глава и призова политиците по-често да се опират на военната експертиза, когато вземат важни решения. 
„Защото, уважаеми дами и господа, не ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника. И не ние ще рискуваме живота си на земята, в морето и в небето, а хората с пагони. Нашата мисъл трябва да е за тях. Вярвам, че никой няма да оспори най-висшия приоритет в системата на отбраната – хората. И в тази връзка – необходими са категорични действия за пресичане на тревожния отлив от Въоръжените сили, за тяхното доокомплектоване, за издигане на социалния статус на военнослужещите и цивилните служители и на престижа на военната професия, за гарантиране на нормални условия за професионално развитие”, каза държавният глава и отправи пожелание за здраве и успехи към военнослужещите, ветераните, воините от запаса и резерва и всички граждани на България. Площадът отговори с аплодисменти.
Екнаха отривисти команди. Асистиран от два кугъра, над множеството прелетя хеликоптер Ми-17, който носеше националния трикольор. 
В стройни редици воините набиха крак по жълтите павета. Редица от блоковете бяха екипирани с новата униформа. Воините от спецсилите освен с новото си лично оръжие  бяха оборудвани допълнително с тактическо елече и пистолети. Финалният акорд на парада поставиха три изтребителя „МиГ-29”, които прелетяха с грохот на 300 метра над площада.
Преди парада пред Паметника на Незнайния воин в присъствието на президента Румен Радев патриарх Неофит отслужи тържествен вдосвт и извърши освещаване на бойните знамена и знамената светини.

Министър Каракачанов: Без шеги с армията

12-13-SPEC CHASTI
Бойците от спецсилите маршируваха, екипирани с ново въоръжение и снаряжение.
Не съветвам никого да се шегува с Българската армия, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на награждаването на военнослужещи за 6 май в резиденция „Лозенец”. Въпреки многото проблеми пред Българската армия тя продължава да изпълнява своите задължения по защита на териториалната цялост и суверенитета на Република България с чест и достойнство, изтъкна той.
Със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от системата на отбраната. Сред гостите на тържеството бяха президентът Румен Радев, министри, депутати, посланици, военни аташета. Словата звучаха и в превод на английски език.
Искам да приветствам представителите на нашите съюзници и партньори, които са тук, да ги поздравя за това, че заедно с тях градим съвременни бойни способности, заяви държавният глава. Той изтъкна, че отличията, които се връчват на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители са висока оценка за техните лични качества. „Но не забравяйте, че в тези наистина тежки за армията времена вашите командири са създали условия, за да можете вие да проявите вашите качества. И най–важното – вашите подчинени със своя труд и всеотдайност са ви довели дотук. Това никога не го забравяйте”, каза президентът Радев. Той поздрави новото ръководство на МО в лицето на министър Каракачанов и изрази увереност, че под негово ръководство Българската армия ще има още по-висок боен дух и способности.
На днешния ден поздравяваме всички съвременни военнослужещи, защото е лесно да служиш в армия, която има всичко, но е трудно да служиш в армия, която е в процес на превъоръжаване, изтъкна министър Каракачанов. Това са истинските герои на България днес – военнослужещите, които при тези условия изпълняват с чест и достойнство своя дълг, каза той и пожела на наградените да бъдат онзи пример за подражание за техните подчинени, който е нужен на цялото общество, за да баде изградена просперираща държава и силна, боеспособна армия.
За мен е чест да връча награди на част от военнослужещите от БА, но заслужилите са много повече, сподели началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Това са хора, които в тези трудни времена, при хронично недофинансиране на БА полагат огромна воля, за да постигнем резултатите и да изпълняваме задачите по трите мисии на БА, допълни той.
Надявам се 2017 г. да бъде още по-добра за БА, след като през 2016 г. се приеха от Народното събрание двата от трите най-големи проекта, и имаме уверение, че тази година ще бъде приет и третият голям проект на Българската армия – на Сухопътни войски, заяви началникът на отбраната. Искам да уверя президента, министъра на отбраната и политическото ръководство на МО, че БА ще вложи всичките си сили и воля за поддържане на способностите, надграждането им и още по-голям ентусиазъм в изпълнението на поставените задачи, изтъкна генерал-лейтенант Боцев.  

12-13-GENERALI
Президенът Румен Радев с генерал-майор Михаил Попов (вляво) и генерал-майор Данчо Дяков.
Нови пагони за двама генерали
На тържествена церемония в навечерието на Деня на храбростта президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои с по-високи звания двама генерали от Българската армия. Бригаден генерал Михаил Попов беше освободен от длъжността заместник-командир на Сухопътните войски и назначен на длъжността командир на Сухопътните войски, като получи висше офицерско звание „генерал-майор”. Бригаден генерал Данчо Дяков беше удостоен от президента Радев с висше офицерско звание „генерал-майор”.
„В навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия трябва да обърнем сериозно внимание на наболелите въпроси за  състоянието на отбраната и перспективите за развитие на въоръжените ни сили”, отбеляза държавният глава. Той посочи, че трябва да се търси баланс между двата важни компонента във Въоръжените сили – човешкия фактор и материалните средства. 
От името на удостоените генерал-майор Михаил Попов благодари за получените воински звания и заяви, че приоритети в работата му ще бъдат преодоляването на съществуващия недокомплект от личен състав и модернизацията на Сухопътните войски. „Разчитаме на Вас, г-н президент, и на министъра на отбраната, че професионалната военна експертиза, която ще предоставим, ще бъде в основата на решаването на съществуващите проблеми и предизвикателства”, каза генерал-майор Попов.
Сред присъстващите на церемонията бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев, служебният военен министър Стефан Янев, висшият команден състав, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили.   

Фото Красимир Тодоров, 
Николета Райдовска

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани