Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Меркел и Макрон зоват от Берлин интеграцията в ЕС да се задълбочи

[post-views]
Франция и Германия с нов договор за приятелство: Направиха важна стъпка към създаването на европейска армия

MERKEL MAKRONНовоизбраният френски президент Еманюел Макрон призова в Берлин за изграждане на нова европейска платформа и допълни, че това е единственият път за преодоляване на популизма. Мнението му за заздравяване на Европейския съюз сподели и германският канцлер Ангела Меркел.
Еманюел Макрон започна похода си към реформирана Европа. Той посети германската столица още в първия си ден като държавен глава. С канцлера Ангела Меркел заявиха желание да възстановят френско-германските отношения и Европейския съюз, разтърсен от Брекзит. От Берлин двамата предложиха да се изготви пътна карта за задълбочаване на интеграцията.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Съгласихме се, че трябва да разработим пътна карта за Европейския съюз в средносрочна перспектива. Общо е убеждението, че не можем просто да приемем Брекзит. Преди всичко трябва да помислим как да заздравим съществуващия съюз и особено Еврозоната.“

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„Френско-германските отношения трябва да възстановят своя прагматизъм и доброволчество в краткосрочен, но и средносрочен план, по отношение на Европейския съюз и на Еврозоната, и в този дух ще работим заедно. Аз ще бъда прям и конструктивен партньор.“

За да осъществят подготвяната реформа, е изключително важно и двамата лидери да приемат идеята за промяна в учредителните договори на Европейския съюз като път към заздравяването му.

Най-ново

Единична публикация

Избрани