Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвместна европейска отбранителна промишленост

[post-views]
Румен Радев се обяви в Катовице срещу допълнителното намаляване на вредните емисии

radevОсъществяването на тази инициатива именно в София е ясна заявка за това, че приемаме като приоритет приобщаването на българските предприятия и научни институти към укрепването на европейските отбранителни способности. Уверен съм, че България ще бъде успешен и достоен домакин на форума и активен участник във важна за бъдещето на Европейския съюз дискусия.
Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската отбранителна индустрия и научноизследователски организации по повод предстоящото домакинство на страната ни на европейска конференция, посветена на развитието на отбранителния и космическия сектор в държавите –  членки на ЕС, която ще се състои у нас тази година. Провеждането на форума беше предложено от президента Радев на срещата му с европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска през февруари.
По време на конференцията се очаква да бъде представен и нов  европейски фонд, който да финансира съвместни европейски проекти в изследователска и развойна дейност в сферата на информационните технологии, отбраната и изследването на космоса.

Президентът: Крамолите на ВСС не са дневният ред на България
Президентът Румен Радев, основателно позовавайки се на конституцията, отказа да е арбитър на поредната драма между съдии и прокурори, този път, свързана директно с името на обвинител № 1 и негова среща с двама бизнесмени в ЦУМ.
Споделям тревогата на г-н Лозан Панов за състоянието на нашата съдебна система. В същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава да сформирам специална комисия за разследване, което би било в разрез с конституцията. Президентът съгласно своите правомощия по конституция не е следовател и разследващ орган.  Това е становището на държавния глава по повод писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с което той иска президентът да назначи специална комисия за разследване на „ЦУМ гейт”. 
Според държавния глава очакванията на всички са за съдебна система, която да докаже своята самостоятелност и независимост, като се позовава на всички органи и механизми по конституция. „Дневният ред на България не са крамолите във Висшия съдебен съвет. Ние очакваме от този съвет да бъде пример за разум, мъдрост, гражданско отговорно поведение“, посочи още президентът. От прокуратурата реагираха с остро изявление на искането на Лозан Панов.
Проблемите на съдебната система ще бъдат обсъдени от премиера Бойко Борисов и председателя на ВКС Лозан Панов днес на „Дондуков” 1, съобщиха от МС. Срещата е по искане на съдия Панов.

3-bosilegrad-iotovaВицепрезидентът: Да не допускаме ново междусъседско напрежение
Нашето присъствие говори само за едно – паметта на невинните жертви, избити в изпепеления Босилеград и околните села, е жива, това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в обръщението си към българското малцинство в Босилеград по повод вековната годишнина от трагичните събития на 15 и 16 май 1917 г. Българите от този край стават невинни жертви на сръбски изстъпления по време на Първата световна война.   
Тя подчерта, че страниците от историята не бива да се затварят, а да се четат докрай, за да отпадат съмненията, недоизказаните факти, водещи до потенциални напрежения и конфликти. Йотова отбеляза, че век след драмата от Първата световна война не бива да се допуска ново междусъседско напрежение. България е стабилна държава в Югоизточна Европа, уважаван член и сигурна външна граница на Европейския съюз с вече над 10- годишна история, а най-сигурният гарант за мир и развитие на тази част от Европа е присъединяването на Сърбия и другите балкански държави към Европейския съюз, категорична беше вицепрезидентът.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024