Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Духът на свръзките е жив

[post-views]
Как изключват юнкера Борис  Дрангов от Военното училище

Връщане към миналото, поглед към настоящето

…На последните изпити за повишаване и потвърждаване на класната специалност сержантите от 95-и свързочен полк отново показаха, че нивото на подготовката им е високо и командирите могат напълно да разчитат на тях. Заместник-началникът на щаба на поделението майор Николай Моллов посочи някои от най-добрите, като се спря предимно на майсторите в своята специалност… Отчете, че 80 на сто от личния състав в полка е придобил клас по различни специалности…”
         в. „Българска армия” 23 януари 2008 г.13-svarzochnik
 


На 1 юни 2008 г. приключи близо 65-годишната история на легендарния 95-и свързочен полк. Тогава едни от офицерите, сержантите и войниците напуснаха армията, а някои продължиха службата си в други военни формирования. Един от тях – подполковник Николай Моллов, сега е началник на отделение КИС във 2-ра Тунджанска механизирана бригада. И съвсем естествено при срещата си с него веднага се връщаме към спомените за 95-и полк.
Липсва ли му онзи свързочен дух? Близо 9 години станаха, откакто полкът го няма. И когато се срещна с колеги от армията, които са служили в него, всеки казва – такова формирование никъде няма, няма и да има повече. Защото в него цареше една 
незабравима свързочна атмосфера
Работихме  всеотдайно, колективът беше много задружен, чувствахме се като едно цяло, помагахме си и изпълнявахме всички поставени задачи от старшото командване. Имаше традиция, ред, дух… Мога да заявя, че всичко беше перфектно, категоричен е подполковник Моллов.
Съвсем естествено той си спомня за хората, от които е научил много в професията. Изброява имената на офицерите  Васил Копринков, Костя Бизев, Цветан Рашков, Кольо Гърев, Божидар Костадинов, Димо Найденов… От тях е черпел знания и умения, били са му като пример при решаването на определени задачи. След това допълва списъка с офицерите Кольо Митев и Васил Стайков.
Какъв е досегашният път в армията на подполковник Николай Моллов? Завършил е Висшето военно училище „Васил Левски” във Велико Търново през 1993 г. Преминал е през редица длъжности за специалисти по комуникационни и информационни системи. В Свързочния полк в Пловдив е служил 15 години. Бил е командир на взвод КЩМ, началник на учебен център, командир на тропосферен взвод, командир на взвод средна мощност, помощник-началник щаб по контрол и  безопасност на специалната свръзка в щаба на полка, старши помощник-началник на отделение „Тактическо”, заместник-началник щаб на полка. 
И след закриването на формированието четири години е служил в Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен. А от 2012 г. е във 2-ра Тунджанска механизирана бригада.
Но продължава да се интересува от 
историята на 95-и полк
Трогнат е от вниманието на полковника от запаса Тодор Груев, служил в полка и заемал длъжността началник на свързочния отдел на 2-ра армия. Той го е поканил в неговата къща в с. Белащица и му е подарил четири броя от книгите „История на 95-и армейски свързочен полк”, които да бъдат изучавани от специалистите по КИС във 2-ра бригада. Преди това пък е получил от  полковника от запаса професор Манол Млеченков  „История на Свързочните войски”. Тези две книги подполковникът е предоставил в библиотеката на щабния батальон на 2-ра бригада. Интересът му към историята на Свързочните войски е от годините в 95-и полк. Тогава като заместник-началник на щаба е водил книгата за живота във формированието, за участията в наши и международни учения, за постигнатите успехи и за задачите, които изпълнява. Затова и с гордост посочва, че 
за първи път 
в България 

космическа свръзка е осъществена от 95-и свързочен полк.
Дали още продължава да се използва закачливият израз: „Учението завърши, свързочниците не бяха наказани”?
Подполковникът се усмихва, слушал е за такива думи в други формирования, но съвсем сериозно заявява, че в  Центъра за подготовка на танковите подразделения, където преди това е служил, и тук във 2-ра бригада командирите оценяват труда на специалистите по КИС. Защото след всички проведени учения има наградени свързочници, което е едно голямо признание за тяхната дейност.
Признава, че техниката е остаряла, но се  опитват да направят и наглед невъзможното, за да осъвременят управлението, и командирите от всички степени да получат информацията в необходимото време. Срещат разбиране от командването и от отдел КИС на КСВ, които се стремят да помагат колкото може с ограничените финансови средства.
Какво е особеното
за специалистите по КИС във 2-ра бригада? Формированията на бригадата са разпръснати в няколко гарнизона и ние отговаряме за комуникациите, те да бъдат изправни, устойчиви, да няма прекъсване на свръзката. И координираме ремонта на свързочните средства, отговаря подполковник Моллов. Той и неговите помощници оказват контрол и помощ при провеждането на учебния процес. Според него  всички началници на отделения КИС във формированията на бригадата съвестно си изпълняват задълженията и до момента нямат неизпълнена задача. 
Какво ги очаква в близко време? Планирано е обучение на 2-ри модул специална военна подготовка, придобиване на военноотчетна специалност и квалификация на специалисти по КИС. Предстоят национални и международни учения и на тях трябва да се осигуряват комуникациите. В бригадата имаме свободни длъжности за свързочни специалисти, но и с по-малък състав сме направили разчет на хората, създали сме организация и се справяме със задълженията си, обяснява подполковник Моллов. 
Както стана вече въпрос, едно от големите му увлечения е историята. Има интерес не само към Свързочните войски. Събира и чете книги за историята на Стария свят, за траките, за империите… Не пропуска да спортува и често е във фитнесзалата. Като бивш футболист той е ръководител на футболните отбори на мъжете и жените от бригадата, които са печелили призови места във военните първенства. Съдействие му оказва председателят на военния спортен клуб майор Георги Черкезов.
И накрая на разговора ни подполковник Моллов пак се връща към онзи незабравим дух на свръзките отпреди години. Вярва, че той още е жив. Защото, когато е дошъл във 2-ра бригада, в нейните формирования е имало хора, които са служили преди това в 95-и полк и в Свързочния полк в Нова Загора. Така опитът и традициите са били успешно предадени. Затова и сега резултатите продължават да мерят ръст с високите антени на свързочните средства.13-kis

…Създадени бяха неочаквани ситуации от ръководителя на учението. Имитира се  поразяване на радиостанция и пренасочване на каналите за възстановяване на надеждността и сигурността на свързочната система. В тези случаи важна бе адекватната реакция на дежурните по свръзки старши лейтенантите Димитър Чолаков, Иван Бишев и Марин Попов, както и на заместник-началник щаба на полка капитан Николай Моллов, който координираше всички действия на комуникационния информационен възел. Под неговото ръководство бе организирана по схема охраната и отбраната на района…”
   в. „Българска армия”  8 юли 2005 г

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани