Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Три скандала с черно тото в родния футбол

[post-views]
Три скандала с черно тото в родния футбол

29-cherno-toto-futbolПрез отиващата си седмица станахме свидетели на поредните три скандала в родния футбол. Всички те са свързани с черно тото. А това вече е много. 
Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу 25-годишния Иван Стоянов за уговаряне на футболна среща. Той е обвинен в това, че е предложил на непълнолетни футболисти пари, за да повлияят на резултата от мач, се казва в официалното съобщение. 
Става дума за Иван Стоянов – бивш играч на третодивизионния Гигант (Съединение), уточни за „Дарик радио“ прокурор Атанас Илиев. 
До 2015 гoдина 
Стоянов 
е бил активен футболен състезател. На неустановена дата през същата година на мобилния му телефон се обадил непознат мъж и му предложил да се срещнат в Пловдив, за да си говорят за футбол. Той се съгласил. На срещата при него отишъл непознат млад мъж и му разяснил, че иска от него да участва в манипулиране на мачове на отбора, в който играе, като за целта трябва да привлече и други свои съотборници. След като изслушал предложението, обвиняемият категорично отказал да се включи в подобно начинание и си тръгнал. 
В началото на октомври 2016 г. обаче Стоянов отново получил обаждане по мобилния телефон от непознат, който му предложил среща. На разговора дошли двама мъже, като единият бил същият, с който се видели предишната година. Те поискали да намери няколко футболисти от Локомотив (Пловдив) – юношески отбор до 19 години, които щели да участват в предстоящ мач от шампионата с Ботев (Враца). Двамата непознати искали от обвиняемия да предложи на няколко футболисти по 1000 евро, за да бъде манипулиран резултатът. За „услугата“ му обещали да получи „възнаграждение, от което ще остане доволен“. Стоянов се съгласява и разговаря с трима футболисти, които обаче категорично отказали да участват в манипулирането на мача и съобщили на своя треньор. По-късно била уведомена полицията. 
Предстои Районният съд в Пловдив да насрочи заседание по делото, уточниха от прокуратурата.
В същото време излязоха любопитни подробности около делото за нелегални залози на професионални футболисти в нерегламентирани букмейкъри. Те бяха разкрити на заседание на Районния съд 
в Бургас
На него стана ясно, че Любомир Божинов и Галин Димов са похарчили малко над 10 000 лева за хазарт за период от 2 месеца в края на 2012 година. Двамата са залагали единствено на мачове от чужди първенства.
Божинов, който започна сезона като капитан на Нефтохимик, е направил 41 залога точно за 2500 лева. Предпочитани от халфа са мачове от холандската Първа дивизия и Бундеслигата. Най-високият залог на Божинов е 200 лева.
29-futbolistiДоста по-сериозни суми е харчел футболистът на Несебър Димов. Синът на легендата Диян Петков е направил 96 залога за 7630 лева. Най-високата сума, която халфът е заложил, е 500 лева за победа на Лацио в Серия А. Само ден по-рано Димов слага и 450 лв. за Челси в Английската висша лига при коефициент 2. През март 2015 г. двамата футболисти получиха административни наказания – глоби по 1000 лв. Сега обаче районните магистрати ги обявиха за невиновни, като мотивите за решението все още не са оповестени. То обаче подлежи на обжалване в 15-дневен срок.
А черешката на тортата е мач от 
Първа лига
на страната. Столичен спортен всекидневник разкри с документи, че двубоят между Монтана и Славия (3:4) от 15 април е разследван от УЕФА заради съмнение за черно тото. За срещата има доклад от 33 страници, в който присъства информация за огромни суми, постъпили като залог за победа на „белите“ при 3:3.
Съмнително е и това, че коефициентът за победа на Славия е бил твърде висок, макар „белите“ да са били без четирима сигурни титуляри.
Един от най-големите азиатски букмейкъри пък просто е свалил мача от програмата си при резултат 3:3.
Припомняме, че правилникът на БФС предвижда изхвърляне на двата отбора  от Първа лига и глоба от 40 хиляди лева.
Това е положението. Октоподът яко е стиснал футболните топки! 

Най-ново

Единична публикация

Избрани