Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите единни: Азбуката е дело на българската държава

[post-views]
Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския посланик Анатолий Макаров

2-borisov-makarovПолитическият елит застана вчера категорично зад позицията, че славянската писменост е дело на българската държава. Президентът и премиерът призоваха да се уважава историята.
Ден преди това президентът на Русия Владимир Путин заяви: „Днес е специален ден и за Русия – Денят на славянската писменост, а славянската азбука и литература са дошли до нас от македонска земя”. Това стана на среща с македонския президент Георге Иванов, който беше на работно посещение в Москва. 
В четвъртък премиерът Борисов се срещна с руския посланик у нас Анатолий Макаров. Първоначалната информация беше, че срещата е предварително планирана, но впоследствие стана ясно, че на нея е било коментирано изявлението на Путин. Премиерът Борисов напомнил по време на разговора между двамата, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световната култура. Той изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително, населяващи територията на Руската федерация.
„Азбуката е създадена от братята Кирил и Методий. 24 май е наш общ празник. Ние го честваме и в Русия, и тук – в България”. Това заяви Анатолий Макаров след срещата с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.  „С премиера Борисов работим за добри двустранни отношения”.
Президентът Румен Радев коментира от Брюксел изказването на Владимир Путин, че славянската писменост води началото си от македонската земя. Той заяви, че използването на историята като разменна монета в политиката невинаги води до желания резултат. Радев напомни, че историческата родина на славянската цивилизация и култура е България. „Вчера беше един светъл празник за всички славяни, за всички народи, които използват кирилицата, и ако искаме наистина славянските народи да стоят обединени, това може да стане само ако уважаваме историята. А историята много ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация и култура”, каза президентът.
Руската политика никога не е била справедлива спрямо България и българската история. Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Повод за изказването му станаха думите на руския президент Владимир Путин, който по време на среща с македонския президент Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла от македонските земи. Каракачанов коментира, че благодарение на българската азбука и руснаците имат писменост.
Целият културен проект славянска азбука е дело на българската държава. Очаквам на следващия 24 май руският президент да бъде по-подготвен, заяви лидерът на ВМРО.
Красимир Каракачанов отбеляза, че самият проект Македония е проект на Коминтерна – със столица Москва. Предупреждаваме всеки, дори приятелска Русия, че няма да търпим нова гавра с историята, завършват от ВМРО.
Раздухваният в България скандал във връзка с произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. „В този случай става дума за македонските земи като за географско понятие“, добави Захарова. „По времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония”, подчертава Захарова.

Най-ново

Единична публикация

Избрани