Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Тодор Дочев: Нужна е политика от люлката до гроба

[post-views]

10-dochevМоето лично кредо като български воин и български генерал е, че ние трябва да имаме политика от люлката до гроба. С тези думи заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев коментира необходимостта от повишаване на пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите. На тържество в Централния военен клуб в столицата беше отбелязана 92-годишнината от учредяването през 1925 г. на Отделение за грижи към военноинвалидите и военнопострадалите. Сред присъстващите бяха народни представители, ветерани, офицери и сержанти от зпаса и резерва.
Отделението, формирано към тогавашното министерство на войната с указ на цар Борис Трети и с нарочен закон, става предходник на днешната Дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната.
Много е важна социалната политика в армията, надявам се дирекцията да бъде добре окомплектована, защото огромната част от преписките, които идват, минават през нея, заяви председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев. Със заповед на министъра на отбраната бяха наградени членове на съюза.
Нашето законодателство – за военноинвалидите и военнопострадалите, датира от 1915 г., от създаването на нашата организация, напомни Велчев. Той посочи и че е нужно да се промени базата, на която се изчисляват пенсиите. В момента тези суми за военноинвалидите и военнопострадалите варират между 130 и 170 лв. Надявам се в сегашното Народно събрание да опитаме да подобрим малко от малко жизненото положение на нашите членове, имаме уверението от всички парламентарни групи, че това ще се случи, изрази надежда Велчев. Той настоя и за по-бързо решаване на проблема със санаториума в Поморие, който е строен през 1934-1936 г. като дом за военноинвалиди и военнопострадали. Надяваме се в скоро време санаториумът отново да започне да работи, каза Велчев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Избрани