Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Константин Попов: Трагедията в Манчестър променя борбата с терора

[post-views]
Константин Попов за двата проекта на Сухопътни войски: Нядавам се модернизацията да продължи по план

popov„Съвсем навреме проведохме срещата с директора на Служба „Военна информация”, заяви след изслушването на бригаден генерал Светослав Даскалов председателят на Комисията по отбрана Константин Попов. Депутатите се запознаха с актуалната обстановка и перспективите й, както и с краткосрочните, средносрочните и дългосрочните рискове към сигурността ни. Тази тема ще бъде представена на президента на КСНС. Но когато се вземат решения за бъдещото развитие на нашите отбранителни способности, трябва да имаме много вярна оценка за ситуацията и перспективите. Тя ще послужи като основа за разработване на национален план и за предвидения преглед на ВС през 2018 г.
По думите на Константин Попов геополитическата обстановка е изключително динамична и сложна, има разместване на пластове и поява на нови играчи на сцената, на нови съюзи и взаимоотношения. По отношение на бежанците обстановката е спокойна. Няма конкретна заплаха от наши съседи, включително от Република Турция. Но той допуска да възникне и по-сериозна обстановка и задачата на Служба „ВИ” е да я следи, за да се вземат своевременно решения. Но заплаха от бежанска вълна според председателя на комисията няма.
Обсъдена е била обстановката в региона и се очаква тя да се нормализира. В комисията е бил направен анализ в по-широк аспект и основните рискове са свързани с нестабилността. „Възможна е динамична промяна на обстановката, а процесите вече не са така лесно контролируеми”, допълни Константин Попов. Темата трябва да се свърже с тероризма в контекста на терористичния акт в Манчестър. На следващото заседание на комисията на блицконтрол ще бъде изслушан вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. На въпрос да коментира изказването на премиера Борисов, че самолетите МиГ-29 могат да летят още 11 г., Константин Попов отговори, че  е важно какво предложение ще даде МО, за да могат да се изграждат отбранителни способности.
От срещата на върха на НАТО председателят на комисията очаква  и президентът, и министрите на МО и на МВнР да потвърдят позицията ни, че сме наистина член на отбранителен съюз със свои ангажименти, че ще развиваме отбранителни способности, като ще достигнем 2% разходи за отбрана от БВП. И че от потребител на сигурност ще станем и страна, създател на сигурност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани