Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майор Ради Радев отличен със „Златна монета”

[post-views]
Майор Ради Радев отличен със „Златна монета”

5-Radi_Radev1Главният диригент на Българската армия майор Ради Радев беше награден със „Златна монета” за принос в развитието на българската култура. Наградата е учредена  от Съвета на европейската научна и културна общност с председател Росица Златкова. Отличието на диригента на Гвардейския представителен духов оркестър връчи  проф. Иван Димов, зам.-министър на образованието. Това стана в навечерието на празника на българската духовност – 24 май. Любопитно е, че номинациите за наградите на Съвета се правят от предишните наградени.
За в. „Българска армия” майор  Ради Радев заяви, че тази награда не би била възможна, ако не се работеше добре в екипа на Гвардейския оркестър. Той каза, че приема наградата като уважение към Гвардейския оркестър, към Националната гвардейска част и като голямо уважение към Българската армия. И приема „Златната монета” като знак за оценка на културната дейност в Българската армия. „Вижда се, че Гвардейският оркестър е достоен оркестър, който защитава авторитета и на армията, и на българската музикална култура. Това е оркестър, от който всички останали оркестри в страната могат да си сверяват часовника и да се учат”, подчерта Ради Радев.
Според него  стойностната музика винаги разбива границите и е протегната ръка за мир, а музиката носи позитивизъм. А духовите ни оркестри винаги са подкрепяли българския дух, българския войник. Те никога не са изоставяли народа ни и са били със и сред него. 
Военните оркестри от самото си създаване преди 135 години са били най-близката и пряка връзка между армията и българския народ, смята диригентът на Гвардейския оркестър. Те са били по площадите на празник, подкрепяли са народа, който е излъчвал войници във войните за национално обединение и освобождение. И Гвардейският оркестър, както и всички военни оркестри носят винаги достойнството на българската държава и на българските традиции, подчерта майор Радев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани