Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетно звание за Йорданка Фандъкова

[post-views]
Почетно звание за Йорданка Фандъкова

11-fandukovaВ навечерието на 24 май Военната академия „Г. Ст. Раковски” удостои с почетното академично звание „Доктор хонорис кауза” кмета на София Йорданка Фандъкова. 
Церемонията стана в присъствието на патриарх Неофит и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Отличието беше връчено от генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия. 
В мотивите на академичния съвет за награждаването, представени от полковник доцент д-р Емил Енев, беше отчетено, че Йорданка Фандъкова полага лични усилия за изграждане на нашата столица в модерен град. Във времето, когато е кмет, са реализирани редица проекти за превръщане на столицата в средище на науката и културата и за популяризирането на българското културно-историческо наследство. 
В мотивите за награждаването се взима предвид и ползотворното сътрудничество между Столична община и Военна академия „Г. Ст. Раковски”. В резултат на това сътрудничество в парка на Военната академия, отворен от 2010 г. за гражданите и гостите на столицата, са осъществени редица културни проекти. 
Генерал-майор Ангелов посочи в словото си, че Йорданка Фандъкова е един стратегически лидер и ръководител. По думите му в мотивите за награждаването й не е само приносът й към обществото и Военната академия, а и признанието за възможностите, знанията и уменията, които полагат кметът на столицата и нейният екип за опазване на живота и здравето на хората. 
„Благодаря за честта. С Военната академия в годините изградихме истинско партньорство, в основата на което са две изключително важни каузи. Първата са родолюбието и патриотизмът. Втората е използването на целия научен потенциал на академията за решаване на въпросите за сигурността и превенцията на кризи”, каза кметът Фандъкова. Тя припомни, че заедно са отворили парка на учебното заведение за граждани и е вдигнат паметник на Васил Левски в двора на академията. „Работим за изграждането на параклис – мавзолей за почит на загиналите български воини в Първата световна война. Идеята е на генерал от резерва Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание и на г-н Красимир Узунов, с които ни свързва каузата да пазим героичната ни история”, съобщи още кметът. Тя изрази надежда, че ще се разгледа и предложението на Столична община да се отвори за граждани и паркът на резиденция „Лозенец”.
Г-жа Фандъкова отчете, че Столична община използва целия научен потенциал на Военна академия в решаването на проблемите на града. Тя поясни, че в академията са получили обучение доброволци, които ще помагат при евентуални бедствия и аварии. Същевременно покани обучаващите се в академията в новоизградения полигон за превенция на бедствия в Панчарево.

Най-ново

Единична публикация

Избрани