Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът от Брюксел: Повече пари за отбрана

[post-views]
Президентът от Брюксел: Повече пари за отбрана

1-radev-natoБългария ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави – членки на НАТО, за нарастване на приноса към общите отбранителни способности. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти преди участието си в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните – членки на НАТО, в Брюксел. В състава на водената от държавния глава делегация е и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
„Целта е 2% от БВП на всяка държава членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. От тук нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България”, коментира президентът Радев.
Държавният глава посочи също така, че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия изток. По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България”, заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия изток, които се противопоставят на тероризма в региона и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани