Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ремонтът на МиГ-29 и Су-25 отлага купуване на самолети?

[post-views]
Ремонтът на МиГ-29 и Су-25 отлага купуване на самолети?

1-su25-6Изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25 могат да летят още 11 години с ремонтирани у нас двигатели. Така покупката на нови самолети може да се отложи за сметка на превъоръжаване на Сухопътните войски или на флота. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов.
Борисов каза още, че след като пловдивската фирма „Авионамс” е отново държавна собственост, това дава възможност в следващите години до 2028 да се ремонтира наличната летателна техника и затова трябва заедно с министъра на отбраната и държавния глава да се прецени нужна ли е в момента покупката точно на самолети.
Премиерът Борисов изрази увереност, че и тази година ще бъдат събрани повече пари в бюджета.
„Да видим дали е най-правилно веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътните войски, корабите”, добави Борисов. 
Служебният кабинет на Огнян Герджиков остави преговорите за купуването на нови изтребители да се водят от правителството на Борисов. Според постъпилите оферти на първо място с най-изгодно предложение е класирана шведската компания СААБ с нови изтребители „Грипен“. На второ място са португалските изтребители втора ръка F-16 MLU с логистична поддръжка от САЩ, а трети са също употребявани „Юрофайтър Typhoon” от Италия. В отговор на въпрос за възможно преразглеждане на проекти за модернизация на ВС президентът Радев коментира пред журналисти в Брюксел, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България. „Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми“, заяви държавният глава.

Най-ново

Единична публикация

Избрани