Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каракас продължава да е бойно поле – повече от 250 души бяха ранени в поредния протест

[post-views]
Протестите във Венецуела – нови блокади по улиците на Каракас

venecuelaКаракас продължава да бъде арена на сблъсъци между опозиционерите и силите на Националната гвардия. На поредния антиправителствен протест в столицата на Венецуела бяха ранени над 250 души, сред тях – двама   от лидерите на опозицията.
По време на протестното шествие в Каракас, ръководителят на Блока за демократическо единство Енрике Каприлес е бил нападнат. Според местните медии общо 16 души, приближени на опозиционния лидер, са били ранени при сблъсъците с Националната гвардия.

Енрике Каприлес – лидер на опозицията във Венецуела:

„Защо сме на улицата? Защото правителството затвори вратите на демокрацията. Няма храна, нито лекарства, а те дори не искат хората на гласуват. Каква алтернатива имаме? Това, което правим днес. И какъв е отговорът? Вчера министърът на отбраната заяви, че военните не са нападали никого. За Бога!“

Демонстрацията беше акт срещу опитите на президента Николас Мадуро да консолидира властта си чрез промени в Конституцията, а също и марш в памет на близо 60-те жертви при двумесечните антиправителствени  протести. Държавният глава вижда в тези действия опит за американизация и дестабилизиране на Венецуела.

Николас Мадуро – президент на Венецуела:

„Това е нещо по-лошо и ужасно от администрацията на Барак Обама и дори от тази на Тръмп.  Наредили са на американофилите да съсипят Венецуела на всяка цена и да я предоставят на сребърен поднос за чужда интервенция, която ние отхвърляме. Ще я отхвърлим с живота си, ако трябва.“

Опозицията продължава с призивите за увеличаване на уличния натиск и бойкот на изборите за Конституционно събрание, което да измени основния закон. От началото на април бяха организирани повече от 950 протеста, при които бяха ранени над 1 000 души. 2 700 бяха арестуваните, без да се отчитат повече от 180 постоянни политически затворници.

Най-ново

Единична публикация

Избрани