Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Красимир Каракачанов: Спешна актуализация на военните заплати

[post-views]
Красимир Каракачанов: Спешна актуализация на военните заплати

karakachanov-novaВицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност към президента. В изказването си той акцентира на ресурсния недостиг и недостатъчното заплащане на труда в целия сектор за сигурност, съобщиха от МО. Общо предизвикателство към всички ведомства от системата за национална сигурност остават недостатъчното финансиране, недостигът на кадри и технологичното изоставане, посочи министърът. 
„Необходимо е да се вземат спешни мерки за предотвратяване на очертаващия се кадрови дефицит и риск от загуба на способности, като се актуализират заплатите на военнослужещите и се подобри системата за кариерно развитие”, заяви вицепремиерът. Сегашното ниво на разходите за личен състав не позволява попълването на некомплекта във Въоръжените сили (над 20%) и спирането на отлива от военната професия поради финансиране само на списъчния състав и ниското заплащане на труда.
Членовете на КСНС обсъдиха рисковете и заплахите за националната сигурност на България и необходимите мерки за нейното укрепване. 
„Променената среда на сигурност поставя все по-високи изисквания към Въоръжените сили като основен инструмент на отбранителната политика. Същевременно обаче недостатъчното ресурсно осигуряване поставя Въоръжените сили в изключително тежко положение да изпълняват задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната с много затруднения и повишен риск”, заяви министър Каракачанов. 
Той посочи, че страната ни все още остава далеч от реализацията на целта за разходване на 2% от БВП за отбрана и призова да се постигне траен политически консенсус по въпроса. За 2017 г. заложените в бюджета разходи в сектора представляват 1.52% от БВП. Този процент обаче включва и предвидените за 2017 г. допълнителни целеви разходи от централния бюджет за реализирането на двата големи инвестиционни проекта – финансови средства, които могат да бъдат отпуснати и усвоени само при стартирането им, разясни министърът на отбраната. 
Отпуснатите в бюджета капиталови разходи не позволяват придобиването на необходимата нова модерна техника за Сухопътните войски. „Всички проекти за модернизация трябва да се движат успоредно и да се реализират според приоритетите”, категоричен беше министър Каракачанов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани