Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КСНС: Да се ускорят проектите за модернизация

[post-views]
КСНС: Да се ускорят проектите за модернизация

3-ksnsСтратегията за национална сигурност вече не съответства на съвременната среда за сигурност и предстои да бъде актуализирана и усъвършенствана до края на  2017 г., за да отговори на съвременните предизвикателства. Това стана ясно от изявлението на президента Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност към държавния глава на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване”.
Държавният глава уточни, че участниците в Съвета са подкрепили и актуализирането и усъвършенстването на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за управление и защита на националната сигурност и включените в нея държавни органи и структури.
Като основен приоритет по време на Съвета са били откроени попълването на недостига от личен състав в сектор „Сигурност”, повишаването на неговата мотивация и престиж и ускоряването на проектите за модернизация. Президентът Радев посочи, че поддръжката на наличната техника, въоръжението и оборудването до замяната им с нови образци е било подкрепено с консенсус от членовете на КСНС, както и създаването на условия за повишаване на квалификацията и подготовката на личния състав.
Да бъде изготвен анализ и предложения до 20 юни т.г. за перспективите за интегрирано развитие на сектор „Сигурност” и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите 5 г., е било решено още по време на заседанието. Президентът Радев подчерта значението на пълноценното участие на българската отбранителна индустрия в развитието на сектор „Сигурност”, както и на приемането на програми за индустриално сътрудничество, свързани с проектите за модернизация. Държавният глава благодари на всички участници в КСНС за отговорното и конструктивното им участие по време на заседанието и за взетите решения, съобщиха от прессекретариата на президента.    

Най-ново

Единична публикация

Избрани