Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Aферата „Русиягейт“ – обвинения срещу Тръмп и възможен импийчмънт

[post-views]
Развой по делото за връзките на Тръмп с Русия – разследването получи статут на криминално

trump-russiaБившият директор на ФБР Джеймс Коми е на изслушване пред Комисията по разузнаване в Сената по случая, станал известен като скандала „Русиягейт“. В показанията си Коми заяви, че американският президент Доналд Тръмп е поискал от него „покровителствена връзка“ и „безусловна лоялност“, но той е отказал заради убедеността си, че ФБР трябва да остане политически независима институция.
Джеймс Коми заяви, че резултатът от президентския вот миналата година не е манипулиран, но несъмнено представители на Кремъл са се намесили в него. Според писмените свидетелства на Коми, президентът Доналд Тръмп е отправил исканията си във връзка с именно това разследване. Заедно с това държавният глава го е помолил да прекрати проверката срещу подалия оставка съветник по националната сигурност Майкъл Флин, защото „той не е направил нищо лошо като е разговарял с руснаците, но е трябвало да бъде освободен, заради това, че е подвел вицепрезидента.“ В показанията си Коми посочи също, че за Тръмп разследването на „руската връзка“ тегне като буреносен облак, който трябва да бъде премахнат, въпреки че самият той трикратно е уверил президента, че не е в „тефтерчетата“ на следователите.
По-рано други двама ръководители на разузнавателните служби свидетелстваха пред Сената, че не са били притискани от Белия дом да извършват правонарушения. Ако все пак бъде доказано, че Тръмп е повлиял върху дейността на службите, това би означавало възпрепятстване на справедливостта от страна на президента, което е основание за импийчмънт.

Ал Грийн – конгресмен от Демократическата партия:

„Стигнах до извода, че трябва се приложат разпоредбите, които дават възможност за импийчмънт. Ако никой друг не го направи, самият аз ще се позова на тях, за да започна процедура за отстраняването на Доналд Тръмп от длъжност. “

Бившият директор на американското разузнаване Джеймс Клапър също коментира скандалите около Тръмп и заяви, че аферата  „Уотъргейт“ е нищо в сравнение с предполагаемата руска намеса във вътрешните работи на САЩ.
Междувременно Доналд Тръмп обяви номинацията си за нов директор на ФБР. Той издигна кандидатурата на Кристофър Рей – адвокат и бивш високопоставен служител на правосъдното министерство.

Най-ново

Единична публикация

Избрани