Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон ни подава ръка за Шенген и еврозоната

[post-views]
Макрон ни подава ръка за Шенген и еврозоната

3-bb-franceС новия френски президент Еманюел Макрон изградихме добро начало на сътрудничество и доверие. Както всички в Европа, се надяваме в негово лице – с неговата младост и енергичност, но и с опита му като финансов министър да теглим Европа напред – силна и единна. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си в Елисейския дворец с президента на Френската република.
Макрон отбеляза силната воля на премиера Борисов да се преодолеят оставащите етапи, за да се пристъпи към влизане в чакалнята на еврозоната и в Шенгенското пространство. Френският президент подчерта, че България е положила много усилия в двете области и че Франция ще работи заедно със страната ни за интеграцията в тези две зони. По думите му е важно да се дава възможност на всички държави, които искат да се интегрират, да реализират това желание. Макрон подчерта, че „всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия, Франция ще застане до тези, които ги полагат, и именно такъв е случаят”.
Борисов съобщи, че президентът Макрон е приел поканата да посети България – визита, при която той лично ще има възможност да се увери в мерките, които страната ни взима за охрана на сухопътната и черноморската граница на шенгенското пространство. Той уточни, че България може да се разглежда като периферия, но само географски, защото тя е важна за целостта, единството, охраната и защитата на ЕС.      

Най-ново

Единична публикация

Избрани