Информационен център на Министерство на oтбраната

Усилен батальон демонстрира способности

16-17 tank 1Действия на охранителните елементи на 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска бригада. Поддръжка на сухопътния компонент от авиация. Елементи от бойния ред на батальона в настъпателен бой. Огнева поддръжка от артилерията. Извършване на авиомедицинска евакуация. Овладяване на обект… 

Задачите

• Повишаване на нивото на подготовката и усъвършенстване на оперативните способности на щаба на батальона.
• Усъвършенстване на способностите на личния състав на 31-ви механизиран батальон и придадените му формирования за водене на отбранителни и настъпателни бойни действия.
• Трениране и усъвършенстване на практическите умения и навици на личния състав за прилагане на разработените стандартни оперативни процедури и модели за работа.
• Усъвършенстване на способностите на формированията от 31-ви механизиран батальон и придадените му формирования, свързани с планиране, подготовка и извършване на марш, и развръщане в заповяданата зона за отговорност.
• Повишаване на способностите на 31-ви механизиран батальон и придадените му формирования по организиране, планиране и управление на формированията при участие в операция в отговор на криза.
• Оценяване на способностите на логистичните формирования на батальона за осигуряване на необходимата логистична и медицинска поддръжка.

Всичко това можеше реално да се наблюдава на полигон „Корен” по време на тактическото учение с бойна стрелба „Ответен удар-17” на тема „Усилен механизиран батальон като преден отряд на сухопътен компонент  в настъпление”. Учението бе организирано от щаба на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и представляваше финален етап от  подготовката на  31-ви механизиран батальон и придадените му формирования.

 

Фази на учението

Фаза 1 – Индивидуално и колективно обучение
Целенасочено обучение на участниците в учението за усвояване на необходимите начални умения на базата на разработените стандартни оперативни процедури (СОП) и стандартнитe оперативни  изисквания (СОИ).

Фаза 2– Планиране в отговор  на криза
Изготвяне на оперативни и поддържащи планове за операции в отговор на криза посредством интегриране на СОП и прилагане на процеса на вземане на решение.

Фаза 3 – Изпълнение
Провеждане на батальонно тактическо учение с бойна стрелба. На базата на планирани събития и инциденти се вземат решения, поставят се задачи на подчинените сили за разрешаване на възникнали кризисни ситуации.

Фаза 4 – Оценка
Оценка на действията на 31-ви механизиран батальон и придадените му формирования.

 

„Ответен удар-17” допринесе за нарастване на бойните способности на командирите, щаба и личния състав чрез повишаване на полевата натренираност, практическите умения и прилагане на разработените стандартни оперативни процедури (СОП) за провеждане на дълбоки операции в защита на териториалната цялост на страната. Офицер, планиращ учението, бе командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

16-17 бригаден ген
бригаден генерал Костадин Кузмов
Офицер, провеждащ учението, бе командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов. За директор на учението бе назначен полковник Недялко Ников – заместник-командир на 2-ра бригада, който бе ръководител на подготовката и на учението на местността. Цялото ръководство бе от щаба на 2-ра бригада. Предварително бяха разработени планове и всички необходими документи.

Кои бяха останалите участници в „Ответен удар-17” освен военнослужещите от 31-ви батальон с командир подполковник Николай Александров? Придадени бяха батарея от 20-и самоходен дивизион на 2-ра бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, група за радиосмущения от разузнавателен батальон, двойка самолети Су-25 от авиобаза „Безмер” и два вертолета – „Кугар” и Ми-24,  от 24-та авиобаза.

Общо участваха 655 военнослужещи. Бронетанковата техника бе 41 единици, а автомобилната техника – 122 единици.

Батальонното учение с бойна стрелба се състоя от 13 до 15 юни. Но участниците и ръководството излязоха на полигон „Корен” още на 2 юни. Направена бе организация по настаняването в лагера и тренировките започнаха от следващия ден. Проведени бяха три ротни учения на трите механизирани роти на 31-ви батальон, усилени с други формирования. Всъщност на полигона завърши етапът 16-17 zamervane„Подготовка на ротата”. Започна етапът „Подготовка на батальона”, а негов завършек бе батальонното тактическо учение с бойна стрелба. На 15 юни, в последния ден на „Ответен удар-17”, участниците демонстрираха своите способности пред поканените гости.

Стреля артилерията и… спомен за „Точка”

16-17 майор Владимир Владимиров
майор Владимир Владимиров
На батальонното учение майор Владимир Владимиров бе помощник-ръководител по артилерията. В дните, преди да започне „Ответен удар-17”, той ръководеше действията на артилерийските формирования при подготовката им и при техните тактически учения. 

Започнал е офицерската си служба през 1992 г. като взводен командир в 22-ри мотострелкови полк в Харманли. След това е преместен в дивизиона в Стара Загора, който по-късно е предислоциран в Ямбол. През 2012 г. е  назначен за началник на отделение  „Оперативно” в 4-ти артилерийски полк. От 2014 г. е старши помощник-началник на отделение  „Оперативно” в щаба на 2-ра бригада.

В един от дните преди батальонното учение майор Владимиров наблюдаваше действията на 2-ра батарея на 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра бригада.

Следеше как и за колко време батареята заема огнева позиция, работата на разчетите по готовност за изпълнение на огневи задачи и подготовката на огън по отделни цели.

Важна бе точността за тактическото привързване и насочването на направлението в целите.

В една от кратките почивки майор Владимиров сподели, че като командир на батарея през 1999 г. е извършил пуск от ракетен комплекс „Точка” в околностите на Хасковските минерални бани. Целта се е намирала на полигон „Корен” и пускът е бил с пряко попадение. 

През 2015 г. на полигон „Шабла” също се е провел такъв пуск от експерименталните стрелби. Майорът е бил  назначен за началник на контролната група и е имал задължение да осъществява контрол и да оказва помощ по подготовката и изпълнението на бойния пуск. Попадението от ракетен комплекс „Точка”  този път е било в морска цел.  

 

16 -17 poligonКакто бе по предварително изготвен сценарий, учението започна с извършване на марш на големи разстояния и заемане на район от батальона, като резерв на сухопътния компонент. Формированията на батальона понесоха удари от противниковата авиация и действаха по различни обстановки, които създаваше ръководството. Ликвидиран бе въздушен десант в зоната на отговорност. Батальонът имаше готовност да смени първоешелонно формирование, което бе загубило боеспособността си. Той получи задача да заеме запасен район за разполагане в дълбочина на отбраната, да се подготви за изпълнение на задача като преден отряд на сухопътния компонент и да планира, и да проведе операция в дълбочина на противниковата отбрана.

Танкове на полигона

16-17 ЖИВКО КРЪСТЕВ
старши лейтенант Живко Кръстев
Не е често явление на „Корен” да се чуе грохотът  на танкове. Но на „Ответен удар-17” това се случи. На полигона бе танков взвод с командир старши лейтенант Живко Кръстев от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Не само в батальонното, с нашите танкове Т-72 ние участвахме и в ротните учения на механизираните роти, обясни командирът на взвод.

Старши лейтенант Кръстев бе и командир на първия екипаж. Другите три екипажа бяха командвани от старши сержант Станислав Стоянов, младши сержант Ивайло Иванов и ефрейтор Мариян Стоянов. Огневи посредник на „Ответен удар-17” бе ротният командир на танкистите капитан Красимир Николов.

До полигона се придвижихме с трайлери. За учението се подготвяхме около месец. Проверихме изправността на техниката и въоръжението, водихме тактическа и огнева подготовка, обучавахме се на тренажори, изброи част от подготовката старши лейтенантът. Завършил е „Мотопехотни и танкови войски” в НВУ „Васил Левски” през 2013 г.

Назначен е на служба в Центъра за подготовка на специалисти и е водил обучение на мерачи на бойни бронирани машини.

Старши лейтенант Живко Кръстев, макар и млад офицер, вече е натрупал опит. Участвал е заедно с танкова рота в сертификацията на 42-ри механизиран батальон на полигон „Ново село” и на учението „Ответен удар-16” с 38-и механизиран батальон. Водил е многонационална подготовка с представители на военни формирования от САЩ.

 

 

Отработени бяха въпроси на уменията на командира и на щаба на батальона да планират и да извикват авиационна поддръжка при изпълнение на задача в дълбочина на противниковата отбрана. Вертолет Ми-24 охраняваше зоната за медицинска евакуация, извършена с „Кугар”. 

Учението приключи с частичен разбор. Част от участниците се прибраха още вчера в районите за постоянна дислокация. Останалите ще извършат марш през днешния ден.

Финалът на всички подготовки 

подполковник Николай Александров
Целта на учението бе да се извърши цялостна оценка на боеготовността и боеспособността на щаба и формированията на 31-ви механизиран батальон и придадените му формирования за участие в дълбока операция в тила на противника както самостоятелно, така и в коалиционен формат. За да изпълнят тази цел, военнослужещите от батальона с командир подполковник Николай Александров са започнали подготовката си от началото на годината. Първоначално е била подготовката на отделението, а след това на взвода и на ротата. 

Дни преди да стартира „Ответен удар-17”, се състояха ученията на механизираните роти. Техен ръководител бе подполковник  Александров, а негов помощник –  заместник-командирът на батальона майор Пламен Кирилов. На ротните учения пролича, че личният състав е положил много усилия, а командирите от всички степени са свършили успешно организационна си дейност. 

Особеното на ротните учения е, посочи началникът на щаба на батальона майор Георги Георгиев, че те преминаха под единен замисъл с последващото батальонно  тактическо учение с бойна стрелба. 

Да, на ротното ни учение отработихме въпроси, които очаквахме да ни бъдат поставени по време на батальонното учение. Командирите на взводове капитаните Зефир Узунов и Станимир Тодоров със своите подчинени надградиха досегашните си умения, категоричен бе командирът на рота капитан Румен Везев.

капитан Румен Везев
Той е завършил военното училище във Велико Търново като танкист – строеви профил. Служил е в Момчилград на длъжност командир на танков взвод, а от 2001 г. е в гарнизон Хасково. Командир на механизирана рота е от 2009 г. Другите командири на механизирани роти в батальона са
капитаните Пламен Бакалов и Лидиян Николов.

капитан Янко Колев
Командир на 120-мм самоходна минохвъргачна батарея в 31-ви батальон е капитан Янко Колев. Завършил е военното артилерийско училище в Шумен. Служил е в гарнизоните  Ивайловград, Симеоновград, Хасково, Стара Загора и отново Хасково. 

При подготовката проведохме комплексни занятия с батареята, тренирахме всички нормативи по специална подготовка и изпълнихме огневи задачи. Извършихме марш до основен район за съсредоточаване и реагирахме на различни видове опасности, като химическа, земно нападение и авиационен удар, отбеляза капитан Колев. Всичко това е спомогнало на воините от батареята да се представят успешно на батальонното тактическо учение с бойна стрелба. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top