Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП: Преговорите за Брекзит закъсняват

[post-views]
ЕП: Преговорите за Брекзит закъсняват

24-brexit„Великобритания е в хаос. Според мнозина е и в дезориентация след предсрочните парламентарни избори”. Това заяви председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер по време на дебат в Европейския парламент за Брекзит и други теми. Той смята, че резултатът от вота не е добър, тъй като Брюксел иска от Лондон стабилност и ясна ориентация.

„Понастоящем виждаме хаос и дезориентация. Премиерът Тереза Мей игра хазартно и загуби, страната е разделена”, поясни Вебер. „Франция, Испания и Германия са стабилни. Европа е обединена. Последното послание е, че Европа е готова да се реформира, отколкото да се разруши. Младите хора се вдигнаха, започнаха да гласуват, всичко това е обещаващо, младите хора са за Европа. „Твърдият” Брекзит няма да се отдаде на Мей, няма мнозинство”, добави той.

От своя страна лидерът на социалистите Джани Питела заяви, че Тереза Мей се опитва да победи всички, но в крайна сметка е възможно да загуби всичко. Питела похвали лидера на британските лейбъристи Джереми Корбин за постигнатия успех на изборите.

Това е победа за един справедлив подход за Брекзит, смята той.

Председателят на либералите Ги Верхофстат е на мнение, че е време да започнат преговорите с Обединеното кралство за Брекзит. Той поиска британската страна да отговори на няколко въпроса: Дали британската позиция е същата като в писмото от 29 март за задействане на процедурата за напускане?; „Твърд” Брекзит или правителството ще вземе под внимание изборния резултат?; Позицията за Брекзит на торите ли е, или на цялата нация – партиен интерес или национален интерес?; Как Лондон ще предотврати „твърда” граница със Северна Ирландия или Ирландия?; Великобритания дали ще гарантира правата на европейските граждани и дали британското правителство ще потвърди позицията си в полза на единния пазар?

Британският евроскептик Найджъл Фараж също взе думата. „Много се радвате след изборните резултати и смятате, че това е победа за ЕС. Ужасната кампания на Тереза Мей хвърли сянка на съмнение. Всичко е в безпорядък, но в крайна сметка ние ще напуснем”, убеден Фараж. Според него „парад от еврокомисари и министри” ще се опитат да убедят Лондон да не напуска ЕС и да избере варианта Норвегия.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви след срещата си с Тереза Мей в Париж, че вратите на ЕС остават отворени за Великобритания до приключването на преговорите. Същевременно според него след началото на преговорите за Обединеното кралство ще е по-трудно да се върне в общността. 

Той добави, че уважава решението на британците за Брекзит.

Тереза Мей от своя страна отбеляза, че графикът за започване на преговорите ще бъде спазен. „Преговорите за напускане на ЕС от Великобритания ще започнат през идната седмица”, заяви Мей.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани