Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Името на Македония отново на дневен ред

[post-views]
Името на Македония отново на дневен ред

24-makedoni-nato
новоизбраният премиер на Македония Зоран Заев се срещна в Брюксел с европейски представители и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Часове преди в понеделник новоизбраният премиер на Македония Зоран Заев и външният министър Никола Димитров да се срещнат в Брюксел с европейски представители и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг „Файненшъл таймс” излезе със заглавие „Македония обмисля възможността да смени своето име в опит да стане член на НАТО“. След реакция на министерството на външните работи на Република Македония редакцията на изданието смени заглавието на статия с интервю с новия македонски външен министър. Заглавието беше променено на: „Македония разглежда възможността за използване на временното й наименование за членство в НАТО“. Разлика малка, но съществена. 

Димитров: Какъв съсед иска Гърция

Членството в алианса ще помогне за успокояване на по-широкия балкански регион след месеци на политическо напрежение, което понякога стигаше до кръвопролитие, ще заяви Димитров пред високопоставени служители на НАТО в Брюксел. Първият македонски дипломат каза, че в сряда ще се срещне с гръцки министри, за да възстанови доверието между двете съседки, след като Атина наложи вето на молбата за членство на страната в алианса през 2008 г. „Ще поискам от Гърция да преосмисли какъв съсед иска да има – дали те искат стабилна, приятелска страна, която предлага надежда за демокрация и справедливост”, заяви Димитров в интервю за „Файненшъл таймс”. „Ако ние сме добър съсед, надявам се, че политическите сили в Гърция ще разберат, че това е историческа възможност”, каза той.

По думите му всякакво ново име ще трябва да бъде одобрено на референдум и правителството ще потърси консенсус сред партиите, преди да постави въпроса на гласуване. Той добави, че споразумение, което според някои анализатори може да бъде постигнато в рамките на една година, ще помогне да бъдат оставени настрана призивите за преначертаване на политическата карта на региона и рисковете от ново отваряне на експлозивни политически и етнически спорове.

Кодзиас: Не става с временно име

Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас отхвърли възможността Атина да позволи на Македония да се присъедини към Европейския съюз и НАТО под временно наименование, предава информационната агенция „Мета“. „Сега Македония иска да бъде член на повече международни организации. Ние подкрепяме това, но при условие че бъде решен проблемът във връзка с името“, заяви Кодзиас, подчертавайки, че е необходимо споразумение в ООН за ново име, което след това ще се представи в Европейския съюз. Първият дипломат на Атина изрази надежди, че прилагането на мерките за изграждане на доверие ще доведе до етап, когато ще бъдат възможни разговорите за решаването на проблема. 

В рамките на първото си посещение в Атина като министър на външните работи на Македония Никола Димитров поиска подкрепата на Гърция по пътя на страната му към евроатлантическата интеграция. Срещата с гръцкия му колега Никос Кодзиас премина в приятелска и позитивна атмосфера, предава електронната медия „Плус Инфо“ . 

Атина през годините е допускала няколко варианта за име, различно от Бивша югославска република Македония (с което е приета в ООН заради спора), но е настоявала, че не приема използваното от властите в Скопие „Република Македония”, защото то съдържа претенции към части от Северна Гърция. В хода на преговорите македонските власти са споменавали варианти като Горна Македония или Република Македония (Вардар).

Управляващият в Скопие Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на Заев вече е допускал възможността Македония да приеме ново име, за да стане част от НАТО, преди да поеме властта през май.

Критици на идеята изтъкват, че тя би могла допълнително да разпали националистическите страсти, които вече се разгоряха през пролетта покрай т.нар. албанска платформа.

„Файненшъл таймс” отбелязва, че докато в опозиция лявата, интернационалистки настроена коалиция СИРИЗА, открито твърдеше, че ще се съгласи Македония да си избере име, на премиера Ципрас ще му се наложи да подходи по-внимателно към подобни действия, докато е на власт. Причината е, че националистическата формация „Независими гърци”, която е негов коалиционен партньор (и чийто председател Панос Каменос е министър на отбраната), може да окаже съпротива. 
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани