Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Катар купува от САЩ изтребители за $12 млрд.

[post-views]
САЩ и Катар с ново военно споразумение

25-samoleti-katar-usaСАЩ ще продадат на Катар изтребители F-15. Стойността на сделката е за $12 млрд., съобщи АП. Срещу тази сума Катар ще получи 36 изтребителя.

Държавният департамент е одобрил продажбата. Самият министър на отбраната Джеймс Матис е подписал договора заедно с катарския си колега Халид ал Атия, съобщи Пентагонът.
Сделката идва малко след ескалацията на напрежението между Катар и негови съседи от Залива. Саудитска Арабия и други държави обвиниха Доха, че подкрепя тероризма. Подобни критики бяха отправени и от американския президент Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.

През май американският президент Доналд Тръмп сключи оръжейна сделка със Саудитска Арабия за доставка на американски оръжия и военно оборудване за почти $110 млрд. Сделката, която влиза в сила веднага, предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за $350 млрд. през следващите 10 години. 

Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ. Според информация на агенция Ройтерс договорът между двете страни предвижда Саудитска Арабия да закупи 150 хеликоптера Black Hawk на обща стойност от 6 милиарда долара, а също артилерийска и бронирана техника, кораби за бреговата охрана, противоракетни комплекси „Пейтриът” и THAAD.

В съобщение на Държавния департамент беше посочено, че оръжейната сделка ще позволи на Саудитска Арабия да участва по-ефективно в антитерористични операции в региона и да облекчи функциите на САЩ в тази сфера. Превъоръжаването на Риад ще помогне на арабската страна в поддържането на сигурността в района на Персийския залив, както и да противодейства на влиянието на Иран и свързаните с него рискове за региона, допълниха от американското външно ведомство.

По темата Катар – два американски бойни кораба са пристигнали в Персийския залив за общи учения с флота на Катар, съобщи АФП. Корабите са пристигнали на пристанище Хамад, южно от Доха, „за да участват в общо учение с флота на Катар“, пише в официално заявление на катарското министерство на отбраната. Не е ясно кога учението е било планирано, но то се провежда по време на дипломатическа криза в Залива. Най-голямата военновъздушна база на САЩ в Близкия изток – „Ал Удеид“, се намира в Катар.

Най-ново

Единична публикация

Избрани