Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хайка за вълци

[post-views]
Хайка за вълци

27-lovec-valkЕдва ли има нужда да споменаваме, че този хищник е легендарен и може би е дал най-голямо отражение в развитието на човешката култура и митология, като е съпътствал прадедите ни от най-ранни времена. В много древни митове вълкът е изобразяван като смел, благороден и интелигентен. Най-добрите примери за такива митове са тези на индианците. Вълкът е почитан като тотемно животно в Древен Рим (спомнете си легендата за вълчицата и Ромул и Рем). 

В протоиндоевропейското общество вълкът вероятно е асоцииран с класата на воините, доста германски и южнославянски лични имена произлизат от думата „вълк“.
Значението на вълка и мястото му в материалната и духовната култура на българския народ най-пълно е изучено от зоолога Николай Боев. След десетилетия преследване и унищожаване на вълка в България като „вреден дивеч“ пръв в негова защита надига глас имено той, като предприема кампания за опазването на последните вълци в страната.

Запалените вълчари знаят, че вълкът се ловува целогодишно. През зимните месеци основният начин за лов е чрез причакване нощем от чакало на стървилище. Необходимо е ловците да се съобразяват с фазите на луната. През останалите сезони ловът на вълци има случаен характер, като се разчита на слука по време на лова на диви кози и сръндаци. Принципно силната луна ги прави по-внимателни и гледат да я избягват. 

Иначе адреналинът на този лов е несравним. Той те държи буден цяла нощ и ти дава мотивация да продължиш да се взираш в тъмнината, борейки се със съня, досадата, студа и умората. Много често си тръгваш, без да си видял нещо, дори и лисица, а трябва да мотивираш сам себе си да продължиш. Но рано или късно, ако си упорит, слуката идва.

За всеки вълчар независимо колко хищника има на сметката си е ясно какво преживяване са тези няколко минути и какви усилия са необходими и каква самодисциплина, за да се успокоят дишането и адреналинът, които бясно обземат цялото тяло.

Ирландски вълкодав
27-kucheПовечето кучета, освен може би едрите, специално развъждани бойни кучета, нямат особени шансове срещу вълк, защитаващ територията си от нежелано нашествие.

Ирландският вълкодав (англ. Irish Wolfhound) достига до 80 кг и е най-високото куче, създадено специално за лов на вълци, както предполага името му. С ръст на пони вълкодавите са доста спокойни кучета, които разчитат на острото си зрение при търсене и преследване на плячката.

Това е древна порода, която е съществувала в Ирландия още през 4 век. Породата вече е абсолютно неагресивна, със загубен ловен инстинкт, като сега служи само като домашно куче. Не е подходяща за охрана, защото не лае и не предупреждава за врагове. Не понася отглеждане на открито при българския климат. Разходите и самото куче като себестойност са големи. Изисква свободно време и грижи, специален режим на хранене и движение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани