Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преговорите за Брекзит започнаха – Лондон цели конструктивен диалог и плавен преход

[post-views]
ЕС финализира сделката за Брекзит – Тереза Мей продължава борбата си с Британския парламент

eu brexit

В Брюксел започнаха преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. За представителите на двете страни по Брекзит – Дейвид Дейвис и Мишел Барние предстоят интензивни 2 години на разговори по редица ключови проблеми, които трябва да бъдат решени преди финализирането на „развода“ през март 2019 г.
Британският преговарящ ДейвидДейвис пристигна в Брюксел за първия етап на преговорите след активирането на чл. 50 от Лисабонския договор. Той заяви, че е наясно с предизвикателствата, но се надява двете страни да постигнат споразумение, което да е висш интерес на всички граждани.

Дейвид Дейвис – преговарящ по Брекзит от страна на Великобритания:

„Започваме тези преговори в позитивен и конструктивен дух, решени да изградим силно и специално партньорство между нас и нашите европейски съюзници и приятели в бъдеще. В тежки времена като тези, си припомняме ценностите, които споделяме с най-близките си съюзници в Европа. Това ни обединява, а не ни разделя.

Европейският преговарящ Мишел Барние заяви, че конструктивното начало създава добра основа за един стандартизиран процес. Той припомни, че основен приоритет и за двете страни, ще бъде гарантирането на правата на гражданите – както на британците, които ще останат на територията на общността, така и на европейските граждани, които живеят на Острова. Припомняме, че в последната категория попадат и 200 хиляди българи.

Мишел Барние – преговарящ по Брекзит от страна на Европейския съюз:

„Днес стартираме преговорите за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз. Нашата цел е ясна – да преодолеем несигурността, която поражда Брекзит, както за гражданите, така и за бенефициентите на европейските политики, включително въздействието по границите и в частност тези на Ирландия. Надявам се, че днес ще можем да определим приоритети и времева рамка за преговорите.“

Окончателното споразумение трябва да се постигне 2 години след задействането на чл. 50 или  до март 2019 г. Брюксел предвижда около 6 месеца за ратифициране на споразумението от националните парламенти на отделните държави, което означава, че Дейвис и Барние имат на разположение по-малко от година и половина, за да финализират „развода“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани