Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

“Република, напред!“ победи убедително на парламентарните избори във Франция

[post-views]
“Република, напред!“ победи убедително на парламентарните избори във Франция

makron

Партията на френския президент Еманюел Макрон „Република, напред!“ спечели убедително втория тур на парламентарните избори в страната. Според предварителните резултати новата политическа сила ще има пълно мнозинство в парламента.
Убедителната победа на „Република, напред!“ промени политическия пейзаж във Франция. За първите път от десетилетия управляващите няма да са от двете традиционни партии – Републиканската и Социалистическата. Рекордно ниска избирателна активност беляза вота. Едва 42 процента от имащите право на глас отидоха до урните. Независимо от това партията на Макрон заедно с традиционния си съюзник – малката центристка партия „МоДеМ“, ще имат 355 депутати в 577 местния парламент.

Едуар Фелип – министър-председател на Франция:

„Преди една година никой не си представяше подобно политическо обновление. Всичко това – благодарение на президента, който освежи нашата демокрация и  желанието на французите да придадат нов облик на националния ни парламент.  Ниската избирателна активност никога не е добра за демокрацията и ние трябва да анализираме причините.“

На второ място се класира Републиканската партия. Тя се очертава като най-голямата опозиционна група във френския парламент, с между 126 и 136 депутати. Лидерът на партията Франсоа Бароан, разчете вота като успех.

„Независимо, че бяхме елиминирани на първия кръг на президентската надпревара, динамичната кампания, която проведохме във всеки избирателен район ни позволи да създадем една значителна група, на която ще се чува гласът. Ще можем  устояваме убежденията си и да защитаваме ценностите си.“

Парламентарният вот се оказа истинска катастрофа за френските социалисти, които ще имат между 44 и 46 депутати. Лидерът на партията Жан-Кристоф Камбаделис призна поражението си и подаде оставка. В следващия парламент влизат и представители на крайно-лявата партия „Непокорна Франция “. Лидерът й Жан-Люк Меланшон, заяви, че битката не е приключила, и определи ниската избирателна активност за  национален протест.

„Тези избори са форма на общонационална стачка. Искам да информирам новата власт, че ние няма да отстъпим нито сантиметър от основите на трудовото законодателство и няма да се предадем без бой.“

Ниската избирателна активност се отрази и на резултатите на крайно-десния „Национален фронт“. Лидерът на националистите Марин Льо Пен ще има между 12 и 15 депутата, което може да я остави без парламентарна група.
Убедителната победа на „Република, напред!“ ще позволи на френският президент Еманюел Макрон да прокара с лекота всички обявени от него про-европейски и про-бизнес реформи в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани