Информационен център на Министерство на oтбраната

3-дневен национален траур в Португалия – горски пожари отнеха живота на най-малко 62 души

POJAR PORTUGALIAПортугалските власти обявиха 3-дневен национален траур в памет на жертвите на горските пожари, които бушуват в страната от събота. В огнения ад загинаха най-малко 62-ма души, сред които и 4 деца. Пристигайки на място, министър-председателят Антонио Коща определи стихията като най-смъртоносната трагедия от години.
Службите за гражданска защита очакват броят на жертвите да се увеличи в следващите часове. Близо 60 души пострадаха сериозно при мащабните пожари в Централна Португалия. Съобщава се и за десетки хора в неизвестност.
Правителството мобилизира два военни батальона, които да подпомогнат стотиците пожарникари в борбата им срещу огъня. Помощ дойде и от Европейския съюз, Испания и Франция. От общо 156 пожара все още са активни 11, два от които представляват сериозна заплаха. Гасенето им беше силно затруднено от горещото време в страната и силния вятър.
Множество доброволци се събраха в района на градчето Педрогау гранде, което пострада най-тежко, за да помогнат на бедстващите му жители.

„Приемаме всякакъв вид помощ – храна и вода. Пристигат също дрехи и обувки за хората, които загубиха всичко освен живота си.“

Психолог се е заел да окаже своеобразна първа помощ на пострадалите като ги изслуша и им даде съвет.

„Мислех само как да излезем от къщата. Оказах се заобиколен от пламъци. За щастие всички се измъкнахме живи, но… загубихме всичко.“

Повече от 20 селища бяха засегнати от огнената стихия. Според предварителната версия на полицията, цитирана от местни медии, паднала в гората мълния е предизвикала пожара в събота следобед. Поне половината от пострадалите са останали в капан в автомобилите си, след като са били обхванати от пламъци на един от главните пътища в района.
Според експерти-климатолози, обусловената от глобалното затопляне метеорологична обстановка е предпоставка не само за увеличаване броя на пожарите, но и на тяхната интензивност. Именно това ги прави трудни за потушаване, а тенденцията е особено силна в Средиземноморския регион.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top