Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ескалация на напрежението между САЩ и Русия в Сирия

[post-views]
Ескалация на напрежението между САЩ и Русия в Сирия

samolet-rusiq-siriqАвстралия обяви, че временно прекратява участието си във военновъздушните операции на водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ в Сирия. Решението на Канбера дойде ден, след като Русия предупреди, че всеки самолет на коалицията на запад от река Ефрат, ще е потенциална мишена.
Австралийското командване заяви, че мярката е превантивна и се отнася единствено за военновъздушните операции в Сирия.
Австралийските изтребители активно участват и в операциите срещу ИДИЛ в Ирак.  Не е ясно до колко временното прекратяване на операции е обвързано с руската закана, че самолетите на водената от САЩ коалицията са потенциални мишени. Заканата на Москва е в отговор на сваления от американските военноморски сили сирийски правителствен щурмовак Су-22 край град Ракка.
Председателят на Съвета на началник-щабовете на ВС на САЩ Генерал Джоузеф Дънфорд защити действията на военни си.

ген. Джоузеф Дънфорд – председател на Съвета на началник-щабовете на ВС на САЩ

Единственото действия, които сме предприели срещу проправителствевните сили на режима в Сирия, и става въпрос за два случая, са били в самоотбрана и ясно сме посочили това.

За Русия първия самолет свален от американската армия от близо 20 години, е пряко нарушение на суверенитета на автономна държава. Независимо от заканата, американското командване е категорично, че основен приоритет остава безопасността на военнослужещите и силите, които подкрепя.
Междувременно от Белия дом заявиха, че ще продължат да работят за възстановяването на пряката военна линия с Кремъл, създадена с цел да се избегнат нежелани инциденти между армиите на двете страни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани