Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Огнената стихия в Португалия продължава да отнема човешки животи

[post-views]
Австралийската армия започна да евакуира по море блокирани от пожарите хора в град Малакута

pojar-portugaliqУвеличава се броят на жертвите при мащабния пожар в Португалия. Регистрираните смъртни случаи вече са 64, в това число и  няколко полицаи, починали от раните си. Повече от 1000 техни колеги продължават борбата с огнената стихия.
Сухият въздух, вятърът и високите температури в цяла Португалия възпрепятстват бързото потушаване на горските пожари и същевременно създават опасност от повторно възпламеняване на вече изгасени огнища.
Стихията бушува от събота следобед в района между градовете Лейрия и Кастело Бранко. Според местните власти огънят е унищожил 26 хиляди хектара гори. Службите за гражданска защита обявиха, че пожарът вече е овладян на 70%, но припомниха, че оставащите 30% имат огромна разрушителна сила. Обстановката в пламналия район остава усложнена, а стотици хора бяха евакуирани по спешност.
Кризисната ситуация прерасна в обществен скандал. Последваха обвинения срещу неадекватната подготовка на службите за сигурност и ненавременната и некоординирана реакция на правителството.

Най-ново

Единична публикация

Избрани