Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението между САЩ и Русия – oт Балтийско до Средиземно море

[post-views]
Военните на САЩ провеждат разузнавателен полет над Русия

russia-usa2

Руски изтребител е прелетял опасно близо до американски разузнавателен самолет в небето над Балтийско море, съобщиха от Пентагона. Според оценката на американските военни маневрата на руския пилот е била опасна. Русия определи информацията като неточна и невярна.
През последните няколко години подобни инциденти между ВВС на САЩ и Русия зачестиха значително. По повод последната въздушна провокация американското командване в Европа заяви, че два от разузнавателните му самолета клас RC – 135 , са прихванати от руски изтребители Су-27 в международното въздушно пространство на Балтийско море.
Русия твърди, че американските самолети са нарушили въздушното й пространство.
Междувременно руската информационна агенция Новости съобщи, че натовски изтребител Ф-16 се е опитал да се приближи до самолета на руския военен министър, но бил, цитирам  агенцията, че пропъден от руски Су-27. Инцидентът пак се е разиграл над Балтийско море.
Последните събития идват по-малко от два дни, след като Русия предупреди водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ в Сирия, че ще смята летателните   й апаратите за потенциални мишени. Мярката е в отговор на сваления от американската армия сирийски правителствен самолет Су-22 през уикенда.
Въпреки заканата американската армия свали ирански дрон на границата между Ливан и Сирия, който застрашавал живота на подкрепяните от Вашингтон бунтовници.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани