Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има ли място за още хора? През 2050 г. на Земята ще живеят близо 10 милиарда души

[post-views]
Има ли място за още хора? През 2050 г. на Земята ще живеят близо 10 милиарда души

item_worldpopulationday2012110712Населението на Земята ще надвиши 9 милиарда и 800 милиона души през 2050 г. Това показа новият доклад на Отдела по икономическите и социалните въпроси към ООН. Организацията прогнозира още, че въпреки понижаването на глобалното равнище на раждаемостта, през 2100 година на планетата ни ще живеят повече от 11 милиарда души.
Днес 7 милиарда и 600 милиона души населяват Земята, което показва ръст от 200 милиона спрямо 2015 г. Очаква се до 2030 г. броят на жителите да се увеличи с близо милиард. Според изследването на ООН, ръстът на населението се дължи основно на по-високата раждаемост в развиващите се страни и особено в най-слабо развитите 47 държави, където една жена ражда средно 4 деца.

Джон Уилмът – директор на сектор „Неселение“ към ООН:

„При запазване на ежегодния ръст от 83 млн. души, очакваме тенденцията на увеличаване на населението да се запази, дори и да отчитаме факта, че раждаемостта в глобален мащаб ще продължи да намалява.“

Прегледът на населението за 2017 г. потвърждава, че спадът в глобалното нивото на раждаемостта е пряко обвързан със застаряването. Това важи най-вече за развитите държави, но тенденцията скоро ще завладее и Африка. Очаква се броят на хората над 60-годишна възраст да се утрои до края на века.
В следващите 7 години Индия ще изпревари Китай като най-населената страна в света, а до 2050 г. демографският бум в Нигерия ще изстреля страната до третото място, което сега заемат САЩ.
Големият ръст на населението и неуправляемите бежански потоци поставиха поредното предизвикателство пред изпълнението на Програмата за устойчиво развитие 2030, която трябва да сложи край на глада и бедността и да съхрани живота на планетата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани