Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ взриви символа на халифата си – джамията „Ал Нури“

[post-views]
Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

DJAMIAДжихадисткото движение ИДИЛ унищожи голямата джамия Ал Нури в иракския град Мосул. Средновековният храм е в списъка на ЮНЕСКО и от него лидерът на т.нар Ислямска държава Абу Бкр Ал Багдади обяви създаването на халифата си.
Джамията Ал Нури в град Мосул един от най-ярките образци на ислямската религия и култура. Джихадистите твърдят, че не те, а самолетите на водената от САЩ коалиция, са унищожили светилището. Силите на Иракската армия, които са били на 50 метра от джамията, твърдят, че разрушителната експлозия е дошла от сградата. За един от командирите на сухопътната операция генерал-майор Рупърт Джоунс ислямистите са отчаяни.

Генерал-майор Рупърт Джоунс – командир на операцията по освобождаването на град Мосул:

„Това е враг без капка човечност. Това е враг, който няма уважение към никого, затова започна да избива много цивилни. Искам да кажа, че това е доказателство за провала на организацията. Те са отчаяни и затова все по-често прибягват до отчаяни мерки. Знаят, че краят им наближа.“

Започналата в края на миналата година операция по освобождаването на град Мосул от бойците на ИДИЛ е пред приключване. Според иракското командване ислямистите контролират единствено старата част на града, където са разположени повечето правителствени сгради. Иракските сили очакват твърд отпор от джихадистите, които обградени от всички страни, ще се бият до последно.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани