Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Удължават се сроковете за придобиване на нови кораби и самолети и тръгва проект за нови бронирани машини

[post-views]
ФНА: Швеция предложи на Филипините своите изтребители „JAS 39 Грипен“

helikopter_mashiniМинистерството на отбраната предлага да се преразгледат финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за Военновъздушните сили и Военноморските сили, както и да се разработи и приеме проект на инвестиционен разход за модернизация на Сухопътните войски. Целта е да не се допусне допълнително натоварване на разходите на държавния бюджет.
Това предлага вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Проект за инвестиционен разход. Той ще бъде предложен за одобрение от правителството и за гласуване от Народното събрание.
Идеята е да се похарчат същите пари, предвидени  с решение на парламента миналата година, но чрез удължаване на времето за разплащане да се придобият нови способности.
В проекта се мотивира необходимостта от придобиване на нови бронирани машини за Сухопътни войски .
За 12 години срещу един милиард и 220 милиона лева трябва да се придобият  198 бойни и специални машини –  оборудване за три  батальонни  бойни  групи. Техниката трябва да се достави до 7 години.
Тази година ще трябва да се изплатят общо 371 млн. лева само за корабите и самолетите.  Корабите трябва да се изплатят дo 2022 г., самолетите – до 2025 г., а бронираните машини – до 2029 г.
3-gripenВ доклада си министър Каракачанов припомня, че служебното правителство, след предложение на междуведомствена работна група, класира на първо място „Грипен” –  шведското предложение за придобиване на нов тип боен самолет. На второ място е офертата на Италия, за „Юрофайтър”, втора ръка.  Предложението на Португалия и САЩ  за употребявани  F-16 не било класирано. Но заради удълженото време и променената финансова рамка ще се наложат допълнителни преговори с класираните страни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани