Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нов филм за комбата и малките бойци от Стрелча

[post-views]
Нов филм за комбата и малките бойци от Стрелча

16-17--Jotovi1
Авторите Йотови – баща и син, са горди с двата филма, защото за тях да помагат на Неделев и детския батальон е благородна кауза.
Филм за Специализирания ученически батальон (СУБ) „Васил Левски” в Стрелча и неговия командир подполковник от резерва Михаил Неделев създадоха капитанът от запаса Николай Йотов и синът му Иван Йотов.

Двамата от години работят по значими проекти в областта на културата

Йотови са автори на филма, като техни са и сценарият, и режисурата, монтажът, озвучаването, заснемането.

В аудиовизуалния продукт се проследява цялостната дейност на уникалното ученическо формирование от Стрелча и работата на Неделев за обучението на подрастващите по въпросите на отбраната и сигурността.

Филмът се казва „Батальонът-2”. В него са събрани епизоди, снимани по различно време и при различни поводи. Но всички са обединени от родолюбието, ентусиазма и апостолския плам на Неделев. Той не само създава батальона преди 40 години, но и досега е негов командир, комбат, давайки всичко от себе си за благородната кауза. А тя е една – учениците да придобият практически навици както във военната област, така също по противодействието на престъпността и защитата при бедствия, аварии и всевъзможни инциденти.

Филмът се получи, защото темата е уникална, казва Николай Йотов. Той напомни, че същият екип е снимал в първите години на 21 век и първия филм за детското формирование – „Батальонът-1”. По думите на Йотов всичко тръгнало от 

материал в нашия вестник

от покойната Румяна Стругарова, която тогава ръководеше пресцентъра на МО (след това тя беше главен редактор на в. „Българска армия” – б. р.). „Тогава прочетох за Мишо Неделев, а Стругарова ме попита дали не би ми било интересно да направим филм за неговия батальон. И аз казах: Веднага! Заминахме за Стрелча, тя помогна с организацията. И след 3 минути с Мишо бяхме приятели. След 5 минути вече снимахме занятие на екип „Млад огнеборец”. Така направихме първия филм”, спомня си Йотов.

16-Nedelev
Михаил Неделев – 40 години в служба на практическото обучение на децата за отбрана и сигурност.
„Ние приятелството с Мишо го развихме през тези 15 години. Следяхме непрекъснато работата му, гостувахме, снимахме по малко. И когато Мишо се обади, че иска да направи, така да се каже, отчет на дейността си, ние приготвихме този втори филм. „Батальонът-2” е отчетът за 40-годишнта работа на Мишо с децата. Във филма се виждат и цифрите – колко деца са минали през батальона, колко от тях след това са станали рейнджъри в армията, колко са офицери и полицаи. Доколкото знам от самия Мишо, тази структура все още никъде я няма в армиите на НАТО. Той обучава децата не само как да стрелят с калашници, но и как да залавят наркотрафиканти, как да взаимодействат с полицията, учи ги на умения за противопожарна охрана, борба с бедствията, оказване на първа помощ – как да реагират при ухапване от змия, как да спират кръвоизлив и да правят обдишване”, разказва Йотов. И допълва: „Тези деца – хора да станат от тях, то стига! От възпитаниците на Мишо нито един не е влязъл нито в затвора, нито в диспансер за наркотици”. Нещо повече. Седем от възпитаниците на батальона са вече офицери от БА, един е офицерски кандидат. Има също петима сержанти и 40 кадрови войници, а също и значимо попълнение в МВР – един офицер пожарникар, 10 полицаи, двама полицейски инспектори, двама полицаи от жандармерията и други двама – от съдебната полиция. По думите на Йотов Неделев е готов да сподели опита си, за да стане обучението на учченицте по въпросите на отбраната не само по-интересно, но и по-ефективно, директно свързано с практиката. „Мишо е готов – има устав, правилник, купища учебни програми. Той отдавна не моли, а настоява да сподели опит”, изтъква авторът на филмите за батальона от Стрелча. По думите на Йотов значима подкрепа на Неделев и благородната му дейност е оказвал и оказва полковник от резерва Севастиян Добрев (до неотдавна – заместник-директор на дирекция „Връзки с обществеността” в МО – б. р.). „Ако той поеме знамето от Мишо, ще бъда щастлив, защото ще го направи както трябва и по стандартите на НАТО и ЕС”, аргументира се Йотов.

Той си спомня, че снимките през 2016 г. съвпаднали с честването на 140-годишнината от Априлското въстание в Панагюрище. „Получи се чудесно! Просто съдбата ни помогна! Имаше великолепна възстановка на събитията там, имахме възстановка на Оборище и всичко това създаде тъканта на филма, която е и увлекателна. Той се гледа добре”, обяснява авторът. И споделя, че е готов да предостави филмите или специалния им трейлър 

за излъчване по телевизиите

само и само да подпомогне и популяризира дейността на Неделев.

Това не е първият аудиовизуален продукт на Йотов-баща на военна тема. „До 2000 г. бях в националната телевизия, а след това излязох на свободния пазар и намерих една случайна пътека да направя няколко филма във Военната киностудия”, спомня си той. И направил поредица от филми – 5 заглавия под общата рубрика „Закрилата”. В тях се разглеждали теми като адаптация на освободените от армията офицери, жените в армията, бойните традиции на войската и т. н. Филмите се излъчвали в неделя сутрин, в 8 ч. Епизодите започвали впечатляващо. „Гръмотвична буря, дечица, които са се свили от стихията и над тях се разпъва един чадър, сниман отгоре, с флаговете на държавите от НАТО в периферията. Камерата условно слиза надолу и се вижда един български войник, който е прегърнал и пази децата. Това е логото на поредицата”, казва Йотов.

Въпреки ранния час и почивния ден след първия месец изненадващо дори за авторите се оказало, че „Закрилата” е в десятката на най-гледаните предавания на националната телевизия тогава – 2002–2003 г.! Това показвало изключителен интерес на зрителите към темите на филмите.

Пак тогава и пак по идея на Румяна Стругарова екипът на Йотов буквално за 24 часа направил 15-минутен колаж от епизодите на „Закрилата” и го озвучил на английски език.

Бързането имало смисъл

Генерал Михо Михов – началник на Генералния щаб на Българската армия, и президентът Георги Първанов, които тогава заминали за първата среща с генералния секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън в централата на Алианса, му подарили филма.

Според Йотов сега е много подходящ моментът да се представят по телевизиите епизодите на „Батальонът” и на „Закрилата”. На ВТК и на БНТ предлагам тези филми риалитита с предложение – включване към разговор в студио какво е положението в тези сектори към момента, заявява Йотов. По думите му чрез коментар от експерти може да се види каква е била ситуацията на армията преди и каква е сега, дали има напредък, или спад. А филмите ще са барометър, критерий за сравнение, смята авторът.


 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани