Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Абсурден лиценз провали ЦСКА-София за Европа

[post-views]
Абсурден лиценз провали ЦСКА-София за Европа


29 - боби През отминалите дни се стигна до пълна истерия сред привържениците на „червените”, които в момента обитават стадиона в Борисовата градина. Решението на КАС да допусне ЦСКА – София, до Лига Европа всъщност отвори бутилката и сега духът от нея ще трябва да обяснява, че няма сестра. Проучване на БА обаче установи, че проблемите по този казус са с давност от преди година и промените, които БФС направи в първенството тогава, са били с цел на първо място… УЕФА да допусне ЦСКА до участие в турнирите на Стария континент. Точно затова и беше направено по този начин първенството. Основната идея при преговорите през 2016 г. е била да бъде оздравен ПФК ЦСКА АД и така напълно безболезнено този клуб е могъл да се завърне на европейската сцена. Цялостната стратегия от миналото лято е била, за да се изпълни тази цел. И тя наистина е могла да се реализира с онези осем милиона, които сега бяха достатъчни за спечелването на търга, който организира синдик Милева в Кърджали. В последния момент обаче от Борисовата градина са решили да създадат клуб, който в момента се счита от БФС и УЕФА за нов. Именно по тази причина и Борислав Михайлов обяви онзи ден, че за него ЦСКА – София, е правоприемник на „Литекс”. Така говорим за нов клуб, който би могъл да играе вече след само още две години в Европа.

Колкото до решението на КАС в Лозана, то наистина е лесно оборимо. По правилниците на УЕФА, разбира се.  Магистратите са взели становище бързо, позовавайки се на дадения международен лиценз от БФС. Но в същото време у нас това решение бе тълкувано спорно и  погрешно. Защото, от една страна, БФС дава лиценз, но с изричното условие, че не важи за Европа. Тук е тънкият момент. В развитите футболни държави, когато един клуб получава лиценз, той е за всички състезания. Критериите и правилата са ясни и еднакви. А у нас от години чиновниците от БФС 29 - цскавсяко лято заемат щраусовата поза, за да угодят на всички. Но няма как да се случи в съвременния футбол.

И всичко това, след като на три пъти Борислав Михайлов лично говори по темата с президента на европейската централа. Само и само да е мир у нас. Защото още след появата на ЦСКА – София, бе ясно за УЕФА, че това е нов клуб. БА разбра, че единствено силните позиции на Михайлов в УЕФА спасяват засега БФС от сериозни санкции.

В Нион са били притеснени, че евентуално допускане на „червените” в Европа може да се обърне като лавина върху централата. А едно такова решение със сигурност ще разбие правилата за финансов феърплей, което пък, простичко казано… ще срути системата. Или както един юрист отбеляза в интернет: „Отбори като Реал (Мадрид), Манчестър Юнайтед и други да трупат задължения от порядъка на стотици милиони евро към различни футболисти, треньори, служители, по-малки клубове и държави, след което да не ги платят, и това да не води до абсолютно никакви последствия за тях. А по-скромните тимове, разчитащи на приходи от трансфери, скоропостижно да обявяват фалит. 
Към този момент голяма част от европейските грандове имат доста сериозни задължения, но те се погасяват. Ако случаят „ЦСКА – София“ мине пред УЕФА, това значи, че правилата се обезсмислят, тъй като всеки може да прави каквото си иска – ако прецени, че трябва да плати – го прави, ако не – ощетява по-слабия и дори печели от това.”
Този път проблемът не е свързан единствено с един български клуб!

Най-ново

Единична публикация

Избрани