Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел поиска повече гаранции за правата на европейските граждани след Брекзит

[post-views]

МЕI UNKER BARNIE

Европейският съюз поиска от британския премиер Тереза Мей повече яснота относно правата, които Великобритания ще предостави на европейските граждани след Брекзит. Европейският преговарящ заяви в социалните мрежи, че са нужни повече амбиция и гаранции за защита на гражданите, отколкото залегналите в програмата на британското правителство.
Преговарящият по Брекзит от страна на Европейския съюз, Мишел Барние, заяви, че общността ще настоява правата на гражданите ѝ да бъдат защитени поне в степента, която предвижда действащото европейско законодателство.
Представената по-рано от британския премиер Тереза Мей програма за бъдещето на европейците на Острова, която Европейската комисия определи като недостатъчна, предизвика несигурност и от двете страни на Ла Манша.
Британските власти гарантират, че никое семейство няма да бъде разделено заради Брекзит. Предвижда се взаимно споразумение, което да защити правата на 1 милион британци, които живеят в Европейския съюз, както и на повече от 3 милиона европейци, които ще останат във Великобритания.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Никое семейство няма да бъде разделено. Близките на европейски граждани, които живеят тук преди активирането на чл.50, могат да подадат молба за постоянно местопребиваване след 5 години. А когато Брекзит стане факт, гражданите на Европейския съюз със статут на „уседнали“, ще могат да доведат семействата си при същите условия като британците.“

В специална брошура правителството припомни, че статутът на европейските граждани няма да се промени преди финализирането на Брекзит. След като „разводът“ с Европейския съюз стане факт, европейците ще трябва да подадат молба за издаването на специален документ, който да удостовери, че притежават статут на уседналост. Така те ще могат да останат в страната законно и да ползват пълния спектър права, предвидени в британското законодателство.

Най-ново

Виж още

Избрани