Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В кабинета на Макрон валят оставки

[post-views]
Поредният „черен“ ден във Франция – стачката срещу пенсионната реформа продължава

24 - franceДни след като новият френски президент Еманюел Макрон си осигури пълно мнозинство и в парламента, коалицият,а с която управлява, започна да се пропуква. След като във вторник военният министър на Франция Силви Гулар подаде оставка, в сряда правосъдният министър Франсоа Байру, ключов съюзник на президента Еманюел Макрон, заяви пред АФП, че напуска правителството, тъй като партията му се бори с финансов скандал. Малката центристка партия MoDem, основана от Байру, е съюзник на създаденото преди 14 месеца движение „Република, напред!” на Макрон. Байру е един от двамата министри в кабинета от MoDem.
Макрон провежда частични рокади в правителството след успеха на парламентарните избори в неделя, на които спечели мнозинство. „Взех решение да не участвам в следващото правителство”, каза Байру, допълвайки, че ще даде пресконференция в 17,00 часа местно време.
Партия MoDem е обвинявана, че е използвала средства от Европейския парламент, с които е плащала на асистенти, които действително са били базирани във Франция, а не в законодателния орган. Минути по-късно министърът по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез заяви, че подава оставка и няма да бъде част от новото правителство. Тя се очаква да председателства групата на MoDem в Националното събрание.
„Отбраната е взискателен министерски пост. Честта на нашите въоръжени сили, на мъжете и жените, които служат и които поставят живота си под опасност, не трябва да бъде примесвана със спорове, които нямат нищо общо с тях”, аргументира се тя в съобщение. 
В сряда оставка подаде и Маринел дьо Сарнез – министър по европейските въпроси, от същата партия. Така центристите напускат управлението, притискани от разследването за фиктивни длъжности в европарламента. Аферата разтърси съюзниците на президента точно по време на подготовката на закона за нравственост в политиката, подготвян от самия Франсоа Байру.
Партията на Макрон спечели мнозинство на втория тур на парламентарните избори в неделя. Партията ще има 350 места в 577-местната долна камара. За MoDem остават 41 депутатски мандата. 
Партията на Макрон беше сформирана преди малко повече от година, като половината от нейните кандидати имат малък или никакъв политически опит. Резултатът от изборите е голям удар за всички основни партии и дава на 39-годишния президент силен мандат в парламента да продължи своите проевропейски и в полза на бизнеса планове за реформи.  Дясната партия „Републиканците” има 113 депутати, като в досегашния парламент имаха 200 места.
Социалистите, които управляваха през последните 5 години, имат 29 депутати – най-ниският им резултат в историята. Крайната десница в лицето на „Националния фронт” печели 8 депутатски места, като водачът й Марин льо Пен за първи път става депутат във френския парламент.
Ляворадикалната партия „Непокорна Франция” на Жан-Люк Меланшон получава 17 депутати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани