Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръмнаха терорист в Брюксел, преди да се взриви

[post-views]
Терористичната заплаха в Белгия остава на трето ниво след призивите на „Ислямска държава“ за атаки

BELGIUM-FRANCE-ATTACKSОтново тероризъм в Европа – този път неуспешен. Централната гара в Брюксел беше евакуирана във вторник вечерта след експлозия. Охраняващите гарата войници са убили мъж, който е носил куфар с експлозиви. Няма пострадали при атаката. Според полицията в белгийската столица ситуацията вече е под контрол. Освен гарата беше евакуиран и централният площад Гран Плас. Около гарата и площада имаше полицейски кордони, метрото и другите линии на градския транспорт бяха спрени. 
В сряда белгийският прокурор Ерик ван дер Сипт съобщи, че нападателят е 36-годишен мароканец, съобщи АФП. Федералният прокурор поясни, че нападателят е известен на властите за други престъпления, но не и за тероризъм. Сипт добави, че инициалите на нападателя са О.З. и че домът му в квартал „Моленбек” е бил претърсен.
Прокурорът каза още, че мъжът не е носел колан с експлозиви, а чанта. Той е крещял „Аллах е велик!”, преди да бъде застрелян от патрулиращи войници. От думите на прокурора стана ясно още, че атентаторът е носел взривно устройство с пирони и газови флакони.  
По-рано вътрешният министър Ян Ямбон заяви, че не е имало „голяма експлозия”.
Въпреки неуспеха на атаката белгийската прокуратура я призна за тероризъм. 
Атаката
Малко преди 21:00 часа местно време мароканецът Усама по информация на медии задействал взривно устройство в куфар в близост до група хора до билетните каси. След това нападателят побегнал надолу към коловозите, а след това се е върнал в залата за пътници и се е насочил към военен патрул с викове „Аллах е велик”. Нападателят е бил застрелян на място от военните с няколко изстрела. Куфарът е гръмнал два пъти, като вторият взрив е бил по-силен. Терористът не е бил опасан с взривно устройство, както гласяха първите информации. Първоначално не бе съобщена и самоличността му. 
Тялото му останало с часове насред гарата, защото лекарите не смеели да го доближат. 
Предполага се, че е действал сам. Мароканецът е известен на полицията, но заради тероризъм. Той е от „люлката на джихада” – брюкселският квартал Моленбек, откъдето действала и клетката, отговорна за терора в Париж и Брюксел през 2015 и 2016 г. 
По думите на вътрешния министър атаката би могла да бъде значително по-сериозна, но по-мощният взрив така и не се е осъществил. 
Претърсване на Моленбек
Полицията в Брюксел извършва обиски в кв. „Моленбек”, където се предполага, че е живял терористът, взривил бомба на Централната гара в белгийската столица във вторник, съобщи белгийският в. La Derniere Heure. 
В квартал „Моленбек” в северозападната част на Брюксел живеят предимно имигранти от Северна Африка. Там живееха и основните членове на терористичната група, организирала мащабните терористични атаки в Париж на 13 ноември 2015 г. и в Брюксел на 22 март 2016 г. 
Властите в града, който приютява голяма част от институциите на ЕС, са в режим на засилено внимание след атентатите през март 2016 г., при които загинаха 32 души.
Отговорност за тях пое групировката „Ислямска държава”. Атаките в Брюксел бяха дело на същата терористична клетка, извършила атентатите в Париж през ноември 2015 г., при които загинаха 130 души. 
Същевременно това е и пореден опит за терористично нападение през 2017 г. Десетки загинаха след атентати в Лондон, Манчестър, Стокхолм и Санкт Петербург.
Нападението в Хелзинки
Финландската полиция твърди, че е предотвратила терористична атака срещу църква в Хелзинки, съобщи „Юронюз”. Предполага се, че планираната цел за терористите е била Църквата Temppeliaukio (така наречената „Скална църква”), популярна туристическа атракция в сърцето на града, построена в скала, и на по-малко от километър от финландския парламент. Хелзинкската полиция е изпратила няколко екипа за патрулиране в близост до така наречената „
„Скална църква”, за да се опита да заловят заподозрян в района, въпреки че остава неясно дали са извършени арести.
Министърът на вътрешните работи на Финландия Паула Ришико заяви: „Финландската служба за разузнаване в сферата на сигурността (Supo) направи оценка, че заплахата от тероризъм се е увеличила. Оценката от 2015 г. показва висок риск от един терористичен удар и ние сега повишихме общото ниво на заплаха. Това означава, че докато вече бяхме много добре подготвени, сега сме още повече. „Службата за разузнаване съобщава, че през последните месеци е установила по-сериозни заплахи, свързани с тероризъм във Финландия.
Скандинавската страна не е станала свидетел на нападения в мащаба на други европейски държави, но в Хелзинки нараства загрижеността след неотдавнашните инциденти в съседна Русия и Швеция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани