Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър в оставка е новият премиер на Румъния

[post-views]
Министър в оставка е новият премиер на Румъния

KLAUSРумъния с нов министър-председател. Социалдемократът Михай Тудосе получи номинацията на президента Клаус Йоханис за премиерския пост и доверието му да изведе страната от дълбоката политическа криза.
Досега Михай Тудосе заемаше поста министър на икономиката в правителството, което в момента е в оставка. Кандидатурата му беше издигната от управляващата Социалдемократическа партия и получи подкрепата на румънския президент Клаус Йоханис, който вижда в избора му възможност за стабилизиране на страната.

Клаус Йоханис – президент на Румъния:

„Кризата, през която преминаваме уврежда Румъния, уврежда румънската икономика и имиджа на Румъния пред света. Реших да посоча Михай Тудосе за премиер, защото това е пътят към бързото решаване на кризата.“

Преди седмица депутатите от Социалдемократическата партия гласуваха вот на недоверие на собствения си кабинет и по този начин изтласкаха премиера Сорин Гриндяну, чиято антикорупционна политика предизвика не само вътрешнопартийно разделение, но и дълбока национална политическа криза.
През февруари Румъния бе завладяна от поредица антиправителствени протести по повод предвидената декриминализация на корупцията във властта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани