Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокуратурата търси милион евро в шаха

[post-views]
Прокуратурата търси милион евро в шаха

Министерство на младежта и спорта започва цялостна проверка на финансирането и проведените състезания от Българска федерация по шахмат за периода 2011–2014 г. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Причината за проверката е предоставената информация от страна на Европейския шахматен съюз (ЕШС) и Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и решението на Спортния арбитражен съд в Лозана от 22 май 2017 г. 

„В решението на съда в Лозана има два важни аспекта. Първият е, че съдът приема, че състезанията в Албена/Златни пясъци не са легитимни състезания от календара на ЕШС. И вторият – парите, които са преведени като такса от българската държава, са преведени по сметка в Словения на офшорна компания, регистрирана в Далауеър, която носи името „Европейски шахматен съюз“, каза министър Кралев. Той изнесе данни, че според документите, подадени от БФШахмат в ММС за периода 2011–2014 г., 1 070 140 евро са платени във въпросната фалшива сметка. 

М29 - Кралевинистър Кралев беше категоричен, че ще се обърне към главния прокурор на Р България за съдействие за установяване на мащаба на злоупотребата. „Президентът на БФШахмат съвсем съзнателно е включил тази сметка в договорите между федерацията и министерството. Ние не знаем на кой е сметката и не знаем дали там не са превеждани и други суми, например от спонсори на федерацията“, каза министър Кралев. Той потвърди, че ММС ще си потърси цялата сума, отпусната за състезанията в к.к. Албена/Златни пясъци, а не само част от нея, както е според последната проверка на Инспектората. Според него, докато не стане ясно с каква точно сума БФШахмат е ощетила държавата, ММС няма как да се произнесе по лиценза на федерацията, който изтече на 4 юни 2017 г. 

На среща при министъра присъстваха вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиус Макропулос, президентът на ЕШС Зураб Азмайпарашвили и генералният секретар на ЕШС Теодорос Тсорбатзоглу, които бяха на посещение в България по покана на министър Кралев. Целта на тяхното посещение е да се изяснят мащабът и характерът на нарушенията на ръководената от Силвио Данаилов Българска федерация по шахмат и да се обсъдят възможностите за възстановяване на членството и позицията на българския шахмат в европейското и световното шахматно общество. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани