Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Aпелативният съд в Хага: Холандия има вина за геноцида в Сребреница

[post-views]
В Сребреница избраха етнически сърбин за кмет

srebrumnicaХоландското правителство носи отговорност за смъртта на 300 мъже и момчета в Сребреница. Това постанови Апелативният съд в Хага и така затвърди частичната вина на държавата за масовото клане на 8 хиляди мюсюлмани в Босна през юли 1995 г.
Съдът в Хага потвърди присъдата на предходната инстанция, която през 2014 г. наложи на Холандия да обезщети семействата на загиналите. Според съда, с действията си холандските миротворци са „лишили мюсюлманите от шанса да оцелеят“. Те са можели да съобразят, че онези 300 мъже, които са потърсили убежище в базата на ООН, ще бъдат убити, ако попаднат в ръцете на босненските сърби, както се случи в действителност.
Случаят се разглежда като прецедент, тъй като ООН се ползва със съдебен имунитет, а на страна-участник в мироопазваща мисия рядко се търси отговорност за действията по време на конфликт.
По-рано стана ясно, че бивши холандски войници съдят правителството, че ги е изпратило в Босна без необходимата подготовка и с недостатъчна информация.
Преди 22 години сръбските сили на генерал Ратко Младич извършиха най-голямото етническо прочистване в Европа след края на Втората световна война. През 2007 г. случилото се в Сребреница беше обявено за геноцид.

Най-ново

Единична публикация

Избрани